TheaterrecensieHet standaard leven van een standaard vrouw

Welkome ode van Floor Houwink ten Cate aan een ‘standaardvrouw’ blijft te zeer op afstand ★★★☆☆

Marlies Heuer (op video) en Sanne Vanderbruggen in de voorstelling 'Het standaard leven van een standaard vrouw'. Beeld Julian Maiwald
Marlies Heuer (op video) en Sanne Vanderbruggen in de voorstelling 'Het standaard leven van een standaard vrouw'.Beeld Julian Maiwald

Het is een monumentje voor een doodgewone vrouw, de eerste solovoorstelling van regisseur Floor Houwink ten Cate (Nineties Productions) bij Frascati. Bij aanvang is er een minutenlange poëtische video van een oudere dame in een wit gewaad die gewichtsloos door een zwarte ruimte zweeft. Daarna speelt actrice Sanne Vanderbruggen afwisselend scènes uit het leven van Houwink ten Cate en dat van haar geliefde grootmoeder.

Haar oma liet haar na haar overlijden een leeg dagboek na, zij ziet dat als een opdracht: zij zal deze ‘standaardvrouw’ een stem geven. Die missie illustreert mooi de verbeterde maatschappelijk positie van de vrouw. Want de oma wordt beschreven, maar haar kleindochter schrijft zelf.

De keuze voor dit personage en de bijbehorende ‘vrouwelijke’ thematiek is een welkome aanvulling op het toneelrepertoire. Houwink ten Cate en Vanderbruggen creëren twee krachtige vrouwfiguren: de flamboyante matriarch, die moet stoppen met werken als ze trouwt, en haar erfgenaam, die kinderen en carrière wel kan combineren.

In mooi verweven scènes illustreren de makers hoezeer deze vrouwen verbonden zijn, door hun stamboom, de bloedband, het moederschap. Samen staan ze in een eeuwenlange traditie die te vaak verborgen bleef. Maar door de kille enscenering – een kale, glazen doos – en de cerebrale tekst, blijft de voorstelling op afstand. De tekst aarzelt tussen het specifieke relaas van de grootmoeder, en een algemener feministisch verhaal, waardoor geen van beide volledig uit de verf komt.

Uiteindelijk komen we zo maar weinig te weten over deze bijzondere, doodgewone vrouw, en dat is jammer. Maar als Houwink ten Cate hoogzwanger applaus haalt, ontroert dat ten slotte toch.

Het standaard leven van een standaard vrouw

Theater

★★★☆☆

Door Floor Houwink ten Cate ism Frascati Producties

8/7, Theater Frascati, Amsterdam. t/m 12/7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden