ColumnArthur van Amerongen

Welke sukkel gaat er nou in een shirt met de leus ‘Ik heb er vaczin in’ rondlopen? Hugo de Jonge wellicht

null Beeld
Arthur van Amerongen

In de Correio da Manhã, de gezondverstandkrant van Portugal, zag ik een statistiekje met het aantal covid-19-vaccinaties in 27 Europese landen. Denemarken en Italië stonden fier bovenaan, mijn adoptieland was een verdienstelijke middenmoter en Nederland werd nog net niet ingehaald door rodelantaarndrager Bulgarije.

Plaatsvervangende schaamte is mij vreemd maar ik heb het met Portugezen liever niet over die deerniswekkende klassering en over de 15 miljoen virologen op dat hele kleine stukje aarde.

Mocht dat toch gebeuren, dan zal ik iets mompelen over terra dos macacos.

Een inkoppertje, want gidsland Nederland is inderdaad een apenland geworden in de ogen van Zuid-Europa, waar de inheemsen volgens Jeroen Dijsselbloem de centjes verkwanselen aan vrouwen en drank, dagelijks copieus en langdurig lunchen in de zon en na de siësta hikkend en boerend om bijstand gaan bedelen in Brussel.

Nou en?

Toen zag ik op Twitter een foto van stem des volks Gerard Joling in een T-shirt met het opschrift ‘Ik ٭ heb ٭ er ٭ vaczin ٭ in’. Die strijdkreet roept herinneringen op aan Seth Gaaikema: ach, kan m’n ei bij u t’recht? Ook deed de woordspeling mij denken aan het Maggie-grapje. Tijdens een diner pak je dan een flesje Maggie en vraagt vervolgens aan de meneer, mevrouw of vreer naast je: maggie d’r in?

Eerder liet de geëngageerde Schagenees zich fotograferen voor een ander nobel doel, samen met ­Peter R. de Vries, Bridget Maasland, Beau van Erven Dorens en een mij onbekende forse blonde juffrouw uit het fabriekje in het Gooi waar de Caroline Tensen-achtigen worden gekloond. Ik begreep dat ­Angela Groothuizen de fotoshoot had gemist omdat ze weer druk was met een reünie van de Dolly Dots.

Op de zwarte T-shirts van Joling en zijn collega-campingzenderrolmodellen stond in het Arabisch schrift merhaba, welkom. Ik ben benieuwd hoeveel ama’s deze hedendaagse Moeder Teresa’s uiteindelijk in hun geriefelijke villa’s hebben ondergebracht en gepamperd. Wel weet ik dat de in deugkringen zo verguisde Annabel Nanninga zes maanden een LGBTQIA-persoon uit het Midden-Oosten in huis had, zonder dit aan de grote klok te hangen.

Welke sukkel gaat er nou in een shirt met de leus ‘Ik ٭ heb ٭ er ٭ vaczin ٭ in’ rondlopen? Hugo de Jonge wellicht, want cool is het niet. Je loopt nog minder voor schut met een Gerard Joling-haarstukje. Op het internet zag ik ook nog een T-shirt met het opschrift ‘Go vacc. yourself’. Die kreet vond ik dan weer wel geestig.

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden