KinderboekenPjotr van Lenteren

Welke kansmaker voor de Woutertje Pieterse Prijs durf ik van kaft tot kaft voor te lezen aan groep acht?

null Beeld

Mijn zoon van 11 pest me met wat ik lees. Zo probeer ik wat genoeglijke vakantiedagen door te brengen met de adembenemende roman De woorden de nacht van Francesco Biamonti. ‘Lees je nou weer over niks’, vraagt hij dan.

Want dat boek lijkt, op zijn verzoek samengevat, hoofdzakelijk te gaan over het telkens weer veranderende licht op de olijfboomgaard van de schrijver. Niks dus. Dat ik mij daarmee urenlang kan bezighouden, intrigeert hem. Zelf kruipt hij liever met zijn onafscheidelijke onesie tevreden knorrend in een Donald Duck-pocket die hij al vier keer heeft gelezen.

Dit even als realiteitscheck, voor ik de nominaties van de prestigieuze Woutertje Pieterse Prijs bespreek. Die zijn de afgelopen weken druppelsgewijs onthuld. Zaterdagmiddag maakt Frits Spits het winnende jeugdboek bekend in zijn programma De Taalstaat op NPO Radio 1. Dat is vanwege corona, maar eigenlijk een vooruitgang. Tot vorig jaar gebeurde het in een zaaltje met wat familie, collega’s, deskundigen; een bos bloemen en dat was het dan.

De Woutertje Pieterse Prijs is een jeugdboekenprijs met de reputatie het vooral goed te doen bij volwassenen. Als er één jury de afgelopen drie decennia heeft gegrossierd in boeken over niks, dan is het deze. Toon Tellegen won hem bijvoorbeeld met de bundel Bijna iedereen kon omvallen (Querido, 1993) vol oeverloos discussiërende dieren. Als ik die uit wraak voorlees, vindt mijn zoon dat grappig. Hij kan er niet over uit dat elk verhaaltje zomaar zonder enige conclusie afloopt. ‘Wanneer lees je me weer voor over niks’, vraagt hij nu.

Gelukkig is de opbrengst van de prijs de laatste paar edities sterk verbeterd. Dit jaar valt op dat de genomineerde boeken echt ergens over gaan. Zoals het moeilijk weg te leggen verhaal over koning Salomo van Selma Noort: Koningskind (Leopold, € 16,99, 12+). Het meisje Zissel groeit op in een afgelegen dorp op en raakt ongewild betrokken bij de roemruchte beslissing over het lot van een baby die door twee moeders wordt geclaimd.

null Beeld Leopold
Beeld Leopold

Of het spectaculaire Hele verhalen voor een halve soldaat (Querido, € 22,50, 12+) van Benny Lindelauf, geïllustreerd door Ludwig Volbeda. Daarin proberen vijf oudere broers door sprookjes te vertellen het leven van de jongste te redden. De verhalen zijn grimmig, duister en verslavend, zoals sprookjes horen te zijn.

In het laatste deel van de trilogie over Klaus Mann van Rindert Kromhout, De naam van mijn vader (Leopold, € 19,99, 15+), reist de zoon van de beroemde Duitse schrijver na de Tweede Wereldoorlog vanuit Rome door Europa. Hoewel de hoofdpersoon soms overkomt als een gefrustreerde zeurkous, roept deze jongerenroman aangename herinneringen op aan de oorlogsklassiekers van Ernest Hemingway.

null Beeld Leopold
Beeld Leopold

Ted van Lieshout beantwoordt intelligent, scherp, geestig en toegankelijk de vraag Wat is kunst? (Leopold, € 24,99, 12+) aan de hand van een verzonnen eiland. Het is het beste boek dat hij wijdde aan zijn lievelingsonderwerp tot nu toe.

Twee vrolijke prentenboeken sluiten de rij. Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck maken er een heerlijke bende van in De fantastische vliegwedstrijd (Querido, € 17,99, 5+). En dan is daar de inmiddels bekende bestseller Alfabet (Hoogland & Van Klaveren, € 24,90, 5+) van Charlotte Dematons.

Dat ik de kandidaten met meer dan gebruikelijk plezier heb gelezen, doet me – met een schuin oog op het tevreden knorrende onesie-hoopje op de bank – nóg harder piekeren over de vraag of hij of zijn klasgenoten dat ook zouden doen. Welk van de boeken zou ik van kaft tot kaft durven voorlezen aan groep acht? Goed, de dood of de gladiolen dan: dat zou ik bovenal durven met het ambitieuze en spetterende Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden