Review

Welke films moet u op het IFFR gaan zien?

AMSTERDAM - Met de film Wasted Youth opent vanavond de 40ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Anderhalve week films, maar welke moet u gaan zien? Vijf tips van Volkskrant-recensenten.

Still uit de film Silent Souls, van Aleksej Fedorchenko. Beeld
Still uit de film Silent Souls, van Aleksej Fedorchenko.

Silent Souls (Aleksej Fedorchenko)
Een prachtige, zowel mystieke als humoristische roadmovie (met een lijk op de achterbank). De hoofdpersoon maakt deel uit van een Russische minderheid van Finse afkomst, de Merja's, die er vreemde gebruiken op nahouden. Zoals het eigenhandig cremeren van overleden dierbaren - liefst bij een rivier, want water en liefde zijn de enige goden waarin de Merja's geloven.

Krijgt ***** van Pauline Kleijer

El Sicario - Room 164 (Gianfranco Rosi)
IJzingwekkende documentaire over een beroepsmoordenaar in dienst van een Mexicaans drugskartel, die tot in detail uitlegt hoe hij zijn werk doet. Minimale filmische middelen: een camera in een hotelkamer en een vertellende man, gezicht verborgen, die zijn gruwelijke praktijken toelicht, nuchter als een voetbalcoach.

Krijgt **** van Bor Beekman

Les amours imaginaires (Xavier Dolan)
Niet zo sterk als Dolans succesvolle regiedebuut J'ai tué ma mère, maar nog altijd erg goed, deze fladderende kijk op de dynamiek van een driehoeksverhouding. Twee boezemvrienden laten zich inpalmen door de charmes van een beeldschone krullenbol; terwijl ze elkaar al flirtend en verleidend proberen af te troeven, draait de camera er dromerig omheen.

Krijgt **** van Kevin Toma

Attenberg (Athena Rachel Tsangari)

Ariane Labed won in Venetië een Gouden Leeuw voor haar vertolking van Marina, een 23-jarige emotioneel geblokkeerde vrouw. Deze vervreemdende tragikomedie over de natuur, familiebanden, dood en Griekenland is het regiedebuut van Athena Rachel Tsangari, die eerder het veelgeprezen Dogtooth produceerde.

Krijgt **** van Floortje Smit

Poetry (Chang-Dong Lee)
Subliem melodrama over een oma die zich inschrijft bij een poëziecursus, en vervolgens hoort dat ze Alzheimer heeft en dat haar kleinzoon meedeed aan een fatale groepsverkrachting. Hoe kan ze dan nog gedichten schrijven? Lee (Oasis, Secret Sunshine) blijft met haar, ondanks alles, naar de schoonheid en waarachtigheid van het leven zoeken.

Krijgt ***** van Kevin Toma

Still uit de film Les amours imaginaires, van Xavier Dolan. Beeld
Still uit de film Les amours imaginaires, van Xavier Dolan.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden