Boeken

Welke detective mag mijn moord oplossen? Lezers laten hun fantasie de vrije loop

Stel, je wordt vermoord. Welke fictieve speurneus zou je dan het liefst op de zaak zetten? Met de Week van het Spannende Boek in aantocht legde thrillermedewerker Rob van Scheers deze vraag voor aan Volkskrant-lezers. Een selectie uit de enorme hoeveelheid reacties.

Rob van Scheers

1. Miss Marple van Agatha Christie

‘Inspector Morse’, mompel ik, nog suf van de lange reis als Petrus mij vraagt wie mijn dood moet onderzoeken. ‘Nee, kind’, zegt de hemelbewaarder terwijl hij mij een godenwelkomstdrankje overhandigt. ‘Ik heb het met Onze Vader besproken en hij vindt ook: Miss Marple. Slim, goede intuïtie, niet meer de jongste, puzzelaarster, past precies bij jou. Als enige zal zij doorhebben dat de spiegel barstte toen jij het lijk in de bibliotheek ontdekte, omdat de trein van 16.50 uur vertraagd was. Jij zag die politicus rondsluipen met zijn giftige pen. Hij had als alibi dat hij in hotel Bertram was gezien maar dat was een goochelaarstruc. Miss Marple zal het raadsel oplossen, omdat deze partijleider haar doet denken aan de zoon van de visboer die bedorven schol rondbracht.’ Ik ben overtuigd: Miss Marple wordt mijn wraakgodin. (Heleen den Beer Poortugael, Soest)

Miss Marple Beeld Getty
Miss MarpleBeeld Getty

2. Harry Bosch van Michael Connelly

Op deze vraag is maar één antwoord mogelijk: Hieronymus ‘Harry’ Bosch. Sinds 1992 hoofdpersoon in de boeken van Michael Connelly. Een detective uit L.A. die voor je door het vuur gaat om de dader te vinden, zelfs als de moord tientallen jaren geleden is gepleegd. Zijn motto: ‘Everybody counts or nobody counts.’ Bovendien vergeet hij nooit de nabestaanden, omdat hij uit eigen ervaring weet dat je niet kunt rouwen zolang de zaak niet is opgelost. (Pol de Krijger, Hoofddorp)

Harry Bosch (l) Beeld
Harry Bosch (l)

3. Inspector Morse van Colin Dexter

Als ik vermoord word, zijn daar geen 150 woorden voor nodig. Misschien, de erudiete muziekliefhebber Morse indachtig, wel een opera? Assassinio nella cattedrale van Pizzetti wellicht? (Wim Post, Amerongen)

Inspector Morse  Beeld
Inspector Morse

4. Columbo zoals gespeeld door Peter Falk

Ik lag zeker al een week op de bodem van de Nieuwe Maas weg te rotten toen, ter hoogte van Maaskade 166, een grijze Peugeot Cabrio uit 1959 stopte. Een morsige politie-inspecteur belde aan bij mijn voordeur; mijn vrouw deed open. Ze vertelde over mijn verdwijning-per-fiets. Inspecteur Columbo leek haar versie van het verhaal voor waar aan te nemen. Net voordat hij het portier van zijn auto open wilde doen, liep hij terug. ‘Mevrouw, er is nog één klein dingetje dat ik u wilde vragen. Mag ik het slot, behorend bij het fietssleuteltje dat u zojuist in uw hand had, even bekijken?’ Jessica verbleekte bij de vraag, die op een quasinonchalante wijze werd gesteld. Columbo wist genoeg. Wederom werkte het imago van de ‘verkreukelde’ en vergeetachtige speurneus in zijn voordeel. Onderschat nooit een loensende inspecteur in een beige regenjas. (Henry van Kleeff, Rotterdam)

Columbo Beeld Bettmann Archive
ColumboBeeld Bettmann Archive

5. Kate Marshall van Robert Bryndza

Als ik vermoord ben – wel tragisch en waarom eigenlijk? – zou ik het liefst zien dat inspecteur Kate Marshall (uit de boeken van Robert Bryndza) op mijn zaak wordt gezet. Omwille van haar niet-aflatende speurzin en haar neiging om ondanks tegenstand van hogergeplaatsten toch haar eigenwijze gang te gaan. En om dan aan het eind een conclusie te trekken die weliswaar niet altijd in goede aarde valt bij de chefs, maar de zaak toch recht doet. Heel spannende misdaadromans, en het is prettig te weten dat ik daar dan in terechtkom. Mijn tragische lot in handen van een goede schrijver! (Ruth van Dooremolen-van der Beek, Eindhoven)

6. Amsterdam Vice

Graag laat ik mijn moord onderzoeken door Sonny Crockett en Rico Tubbs van Miami Vice. Het kan nu Amsterdam Vice zijn. Het is logisch dat we deze helden inroepen, want Amsterdam = drugsstad en daarin zijn deze twee gespecialiseerd. Bovendien was ik als tiener straalverliefd op Sonny, die in alles stoer was met zijn T-shirt en colbert, sigaret en Ferrari Testarossa, en een baas die altijd boos werd op zijn roekeloze gedrag. (Marlette Willemsen, Amsterdam)

Acteurs Philip Michael Thomas en Don Johnson in de tv-serie Miami Vice Beeld Getty
Acteurs Philip Michael Thomas en Don Johnson in de tv-serie Miami ViceBeeld Getty

7. Jack Reacher van Lee Child

Als ik vermoord word, wil ik graag dat Jack Reacher de zaak oplost. Hij zou aankomen met de bus en geheel toevallig uitstappen in mijn woonplaats. Hij ruikt onmiddellijk onraad en waagt zich zonder dralen in het hol van de leeuw. Elke ‘klerenkast’ treedt hij met open vizier en blote handen tegemoet. Hij weet ze op precies de goede plek te raken, op het oor of met een rechtse uppercut. Ze gaan gelijk tegen de grond en bekennen dat ze mij om het leven hebben gebracht voor een paar luizige centen. Na gedane arbeid pakt-ie gewoon weer de bus en reist af naar vreemde oorden. Waarheen de wind (of in dit geval de bus) hem zal voeren. Ik stel me hem altijd voor als Bruce Willis, maar dan veel groter. (Manon de Vries, Noordwijk)

8. Sarah Lund uit The Killing

Dan kies ik voor detective Sarah Lund uit de Deense misdaadserie Forbrydelsen (‘Het misdrijf’), bij ons bekend als The Killing. Haar verrichtingen volg ik op de voet. Zij staat bekend als een koele vrouw, maar is uiterst bekwaam in het oplossen van de ingewikkeldste zaken. (Richard Wijnhoven, Maastricht)

Sarah Lund Beeld
Sarah Lund

De Week van het Spannende Boek

De Week van het Spannende Boek loopt van 7 t/m 13 juni. Ook deze editie wordt weer de belangrijkste prijs voor het Nederlandstalige spannende boek uitgereikt: de Gouden Strop, voor het eerst gepresenteerd in 1986. De winnaar wordt op 5 juni bekendgemaakt in de Bibliotheek Utrecht. Tijdens die bijeenkomst worden ook de winnaars van de Hebban Thrillerprijs (een lezersjury kiest de beste Nederlandstalige thriller), de Schaduwprijs (vakjury kiest het beste debuut) en de Zilveren Strop (vakjury kiest het beste korte verhaal) bekend.

De genomineerden voor de Gouden Strop zijn: René Appel met zijn thriller Overschot (Ambo Anthos); Bernice Berkleef met Bloedsteen (The House of Books);Toni Coppers met De moord op Arno Linter (Manteau); Hugo Luijten met Undercover – Alles of niks; Saskia Noort met Bonuskind (The House of Books). In 2020 was de Belgische auteur Dominique Biebau de verrassende winnaar van de Gouden Strop met zijn boek Russisch voor beginners.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden