Wel een kus, maar als troost. Geen spannende vrijpartij

Of de foto wel echt was, was de vraag. En Als hij dan echt is: waarom zou je midden op straat gaan liggen zoenen terwijl om je heen relschoppers en politie met elkaar op de vuist gaan?

Redactie
De onlusten in Vancouver, en een 'kussend' paar op de voorgrond. Foto: Richard Lam/Getty Beeld afp
De onlusten in Vancouver, en een 'kussend' paar op de voorgrond. Foto: Richard Lam/GettyBeeld afp

Een bijzondere foto, gemaakt tijdens rellen in Vancouver, na afloop van de door Vancouver verloren Stanley Cup-finale om de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie. Een foto die nogal wat vragen opriep, niet in de laatste plaats bij de fotograaf zelf.

Het stel was niet uit op een spannende vrijpartij, volgens althans de vader van de jongen in beeld. De 29-jarige Australiër Scott Jones wilde zijn liefje, de Canadese studente Alex Thomas, alleen troosten, nadat ze in het tumult neergeslagen werd met een politieschild.

Geen kant meer op

'Het ging helemaal niet om een vrijpartij', vertelt Scotts vader Brett vanuit het Australische Perth aan The Telegraph.' Alex en Scott raakten na een ijshockeywedstrijd van de Vancouver Canucks bij het verlaten van het stadion ingesloten tussen de relschoppers en de politie. Ze konden geen kant meer op toen de politie chargeerde. Scott probeerde Alex nog weg te trekken, maar ze werd plots keihard neergeslagen met een politieschild en knalde met haar hoofd op de straatstenen. Ze schreeuwde het uit van de pijn.

'Scott ontfermde zich meteen over haar en gaf haar een kusje om haar te troosten. Net op dat moment moet de fotograaf afgedrukt hebben.'

Stand-upcomedian
'Typisch onze Scott', zegt zijn moeder Megan. 'Hij is altijd al een heer geweest. Hij was zo bezorgd om zijn vriendinnetje dat hij helemaal niet gemerkt heeft wat er zich rondom hem afspeelde.' Scott en Alex zijn nog maar vijf maanden samen. 'Ze leerde elkaar kennen nadat Scott in Vancouver aankwam om er zijn geluk als acteur en stand-upcomedian te beproeven', vertelt zijn vader.

Maar die carrière verloopt niet goed. Hij werkte er de afgelopen maanden als barman in een café. Binnenkort zou hij dan ook terugkeren naar Australië. 'Maar wie weet kan deze foto hem wel helpen om toch beroemd te worden', meent Brett Jones. 'Hij heeft immers een enorm talent om mensen aan het lachen te krijgen. Ik heb hem gezegd dat hij van zijn bekendheid moet genieten nu, zolang het duurt.'

Geld
Echt genieten lijkt Scott niet te doen van zijn plotse beroemdheid. Jones en Thomas lopen zelfs miljoenen mis doordat ze niet willen profiteren van de massale media-aandacht die de foto hen oplevert. Ze sloegen zelfs het aanbod af om hun verhaal te doen in enkele grote Amerikaanse talkshows. Volgens impressario Max Markson kan de foto het koppel tot tien miljoen Australische dollar (7,4 miljoen euro) opleveren door het enorme mediabereik ervan. 'Als je iets had dat hij kon promoten, zou dat geweldig zijn. Het zou goed zijn als ie Red Bull dronk, aldus Markson tegen The Sunday Telegraph. Jones wil echter geen 'extra stress', en gaat gewoon op de geplande vakantie met zijn liefje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden