Weinig gezelligheid bij Ibsens klokkenluiderklassieker

Xander van Vledder speelt Ibsens beroemde vierde akte op indrukwekkende wijze. Theatergroep Suburbia speelt de gemoderniseerde versie van Ibsens klokkenluiderklassieker.

Vincent Kouters
null Beeld Claudia Kamergorodski
Beeld Claudia Kamergorodski

Actuele vraag: kan het volk beslissen over zaken waarvan het weinig verstand heeft? Antwoord: 'De democratische meerderheid interesseert zich niet meer voor ideologie of vrijheid. Het volk is banaal en dom geworden! We moeten het volk uitroeien!'

Aldus de arts Thomas Stockmann in Henrik Ibsens toneelstuk Vijand van het volk. Deze klassieker over een miskende klokkenluider (uit 1882) ging afgelopen weekend in een gemoderniseerde bewerking in première in Almere.

Licht opgediend

Vijand van het volk wordt aanvankelijk licht opgediend. Stockmann (Xander van Vledder), zijn vrouw en twee bevriende journalisten hebben samen een bandje en repeteren wat protestsongs. Stockmanns broer Peter is wethouder. Justus van Dillen speelt hem als een vermakelijke regent.

Donkere wolken pakken zich samen als Thomas aan zijn broer vertelt dat hij heeft ontdekt dat er gif in het water zit van het plaatselijke kuuroord, waarvan de hele stad economisch afhankelijk is. Broer Peter, de pragmatische politicus, wil niks weten van dure saneringen. Sterker nog, op slinkse wijze weet hij zijn broer in diskrediet te brengen bij de pers en de publieke opinie.

De gezelligheid is ver te zoeken in de befaamde en door Van Vledder indrukwekkend gespeelde vierde akte, waarin Stockmann ten einde raad een tirade houdt ten overstaan van het publiek. In deze (oorspronkelijk voor de Berlijnse Schaubühne) herschreven rede richt Stockman zijn woede op het verderfelijke neoliberalisme, op de pers als 'vierde macht' en op het domme volk tegenover hem. Hij wordt weggehoond. Het gif zal nooit verdwijnen.

Vijand van het volk
Theater
Van Henrik Ibsen door Theatergroep Suburbia.
Regie Albert Lubbers.
24/6, Stadslandsgoed De Kemphaan, Almere, daar t/m 23/7.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden