Wegener Arcade vlucht uit markt verzamel-cd's

Wegener Arcade laat weinig heel van het vorig jaar overgenomen muziek- en televisiebedrijf Arcade. Nadat eind 1996 al het grootste deel van de televisiezender TV10 van de hand werd gedaan, gaat het multimediaconcern nu het cd-repertoire omgooien....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De verkoop van de verzamel-cd's, een van de belangrijkste pijlers van Arcade, heeft fors geleden onder een gebrek aan hits en de concurrentie van illegale producenten. Daarom stapt Wegener Arcade nu over op origineel lokaal repertoire.

'We hebben al een uitgebreide stal aan artiesten en dat kunnen we uitbreiden', aldus directeur J. Houwert. In Frankrijk nam het bedrijf om die reden eind vorig jaar het label Flarenasch over, met sterren als Demis Roussos, Françoise Hardy en Adamo. In Nederland heeft Arcade onder meer de zanger Gordon onder contract.

De cd-verkopen behalen samen met de televisiezenders TV10 en The Music Factory een omzet van ongeveer 400 miljoen gulden. Volgens B. Nienhaus, analist bij effectenkantoor Stroeve, zijn de resultaten van deze Arcade-activiteiten teruggevallen en zit er ook dit jaar geen verbetering in.

De winst van het concern als geheel is vorig jaar wel gestegen. Wegener Arcade meldde gisteren een stijging van ruim 18 procent naar 69,4 miljoen gulden. Dat is echter een optische verbetering omdat de cijfers over 1995 (58,7 miljoen), waarmee de onderneming de concernwinst van 1996 vergelijkt, niet de resultaten van Arcade omvatten. In het laatste gebroken boekjaar vóór de overname behaalde het muziek- en televisiebedrijf een winst van ongeveer 17 miljoen.

Ook de omzet van het concern werd door de overname van Arcade flink opgestuwd, met 54,9 procent naar 1,5 miljard gulden. De stijging van de winst per aandeel is echter blijven steken bij 6,7 procent naar 10,42 gulden omdat de onderneming aandelen heeft uitgegeven om de acquisitie te bekostigen.

Wegener Arcade verwacht dat de omzet dit jaar verder stijgt en dat de kosten zullen dalen. Daardoor kan de winst per aandeel met 10 procent stijgen.

Beleggers reageerden positief op de resultaten. Op de Amsterdamse effectenbeurs stegen de aandelen 4,50 gulden naar 195 gulden. Het optimisme kan ook zijn ingegeven door het nieuws dat de onderneming de aandelen wil splitsen in een verhouding van vijf op één.

Zoals verwacht leden de televisiezenders TV10 en The Music Factory nog aanloopverliezen. Het belang in TV10 is onlangs grotendeels overgedragen aan het Amerikaanse Saban Entertainment dat het televisiekanaal kan voorzien van kinder- en familieprogramma's kan voorzien. The Music Factory zal dit jaar waarschijnlijk uit de verliezen komen.

Ook de oorspronkelijke activiteiten van Wegener - dagdagbladen en huis-aan-huisbladen, direct marketing en cartografie - hadden het vorig jaar niet makkelijk. Zo bleven de papierprijzen doorstijgen waardoor de onderneming 16 miljoen gulden meer kwijt was aan grondstoffen. Dit jaar gaan de papierprijzen omlaag, zo verwacht het concern.

Positief was de groei van de advertentieverkopen bij de dagbladen met 2,5 procent. Ook voor dit jaar voorziet Houwert groei, zij het 'misschien iets gematigder'. De advertentieverkopen bij de huis-aan-huisbladen herstelden in het tweede halfjaar. Volgens Houwert is er nu sprake van een stabilisatie.

Een andere groeier is de cartografische divisie. Hoewel de kaarten van de Suurland-Falkplan-serie en het Shell-stratenboek maar een klein deel van de omzet van het hele bedrijf uitmaken, zijn ze wel erg winstgevend. De onderneming stapt voor deze activiteiten ook over op publicatie via CD-Rom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden