Wees onzichtbaar van schrijver Murat Isik 'verdient groter publiek' en krijgt dus de Nederlandse Boekhandelsprijs

Schrijver Murat Isik heeft met zijn boek Wees onzichtbaar de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018 gewonnen. Dat is donderdag bekendgemaakt in de Amsterdamse boekhandel Scheltema. De prijs is een bekroning voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar, dat in de ogen van boekverkopers van Nederland een groter publiek verdient.

null Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant
Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant

Honderden boekverkopers kozen de afgelopen weken hun favoriete roman. Hieruit volgde een shortlist met drie genomineerden die aanmerking kwamen voor het Nederlandse equivalent van de al langer bestaande prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland. De prijs wordt hier sinds 2016 uitgereikt.

Eén van de genomineerden was schrijver, columnist en theatermaker Marjolijn van Heemstra, die onlangs werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs voor haar roman En we noemen hem. Hierin verhaalt Van Heemstra over een verre oom die vlak na de Tweede Wereldoorlog een aanslag zou hebben gepleegd waarbij drie 'foute Nederlanders' in Den Haag omkwamen.

Meeste stemmen

Daarnaast was ook Martin Michael Driessen genomineerd, de winnaar van de ECI-prijs 2016, die van literaire critici veel lof kreeg voor zijn eind vorig jaar verschenen boek De Pelikaan. Driessen schetst hierin de gecompliceerde verhouding tussen twee mannen, Josip en Andrej, tegen de achtergrond van wat toen nog communistisch Joegoslavië was. De ene man weet niet dat de ander hem afperst, en andersom.

Maar uiteindelijk kreeg Murat Isik de meeste stemmen van de boekverkopers. In Wees onzichtbaar keerde Isik terug naar het milieu van zijn jeugd: de verloederde Bijlmer. Centraal in de roman staat de introverte Turkse jongen Metin, die grote gelijkenis vertoont met de auteur.

Eerdere winnaars

Isiks debuutroman Verloren grond, losjes gebaseerd op zijn eigen familiegeschiedenis, werd vertaald in het Duits, Turks en Zweeds. De 40-jarige schrijver kan zich nu gaan opmaken voor een nieuw verkoopsucces met Wees onzichtbaar. Eerder wonnen Jaap Robben met Birk, Alex Boogers (Alleen met de goden) en Lize Spit (Het smelt) de Nederlandse Boekhandelsprijs. Direct na hun uitverkiezing belandden de winnende boeken op de CPNB Besteller60-lijst.

De verloederde Bijlmer en zijn vader
In zijn tweede roman keert Murat Isik terug naar het milieu van zijn jeugd: de verloederde Bijlmer. Die maakte van een onzekere jongen met een dubbelleven een schrijver. Lees hier het interview met Isik. (+)

'Ik was een Turkse jongen uit de Bijlmer op een vrij witte school, ik had geen merkkleding en was het zwarte schaap van de klas.' Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant
'Ik was een Turkse jongen uit de Bijlmer op een vrij witte school, ik had geen merkkleding en was het zwarte schaap van de klas.'Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden