Weer recorddrukte in Concertgebouw

De drukte op de podia van het Amsterdamse Concertgebouw neemt het komende seizoen opnieuw toe. Het gebouw verwacht ook een groei van het aantal bezoekers, dat vorig jaar weer met 50 duizend steeg naar een nieuw recordcijfer van 780 duizend....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het gebouw lanceert nieuwe series met opera, met koorconcerten en met wereldpremières. Naast 'Jazz in de Grote Zaal' komt er 'akoestische jazz' in de Kleine Zaal, gepresenteerd door Han Reiziger. De nachtconcerten worden uitgebreid. Los van de concerten in de Grote Zaal, stijgt het aantal kamermuziekconcerten van de 'NV' met 40 procent.

Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest zijn ook in het gat gesprongen dat het Holland Festival achterlaat, nu het festival zijn muziekprogrammering decimeert. Het gebouw herbergt in juni 1999 een festival van twee weken met Amerikaanse muziek, waarin het Concertgebouworkest onder meer optreedt met de trompettist Wynton Marsalis en het Kronos Kwartet. Dirigent Leonard Slatkin heeft de leiding. Het festival wordt afgesloten met een 'Fourth of July'-openluchtconcert in het Vondelpark.

Half maart verschijnt het eerste nummer van een nieuw tijdschrift van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest, De Muze aan het Museumplein. Het blad verschijnt een paar maal per jaar en wordt geredigeerd door Martin van Amerongen, ex-hoofdredacteur van De Groene.

Het gebouw en het orkest openen daarnaast allebei een website op Internet. Doel is de informatie en kaartreservering te stroomlijnen voor het publiek, onder meer met hulp van geluidsfragmenten en de mogelijkheid van elektronische betaling. Het Concertgebouw werkt aan een systeem waarin concerten integraal via Internet kunnen worden gevolgd. Op het gebied van de auteurs- en uitvoeringsrechten 'valt hier nog iets uit te zoeken'.

Van de zevenhonderd concerten in de grote en de kleine zaal organiseert de 'NV' er zelf 270. Het merendeel heeft een toegangsprijs van ¿ 37,50 of minder. De duurste concerten gaan echter omhoog van 200 naar 250 gulden. Sanders wijt die stijging aan de toename van honoraria en productiekosten. 'Die baren ons zorgen. De inkoopsprijs stijgt jaarlijks, terwijl de inflatie nihil is.'

Tot de hoogtepunten komend seizoen hoort de Carte Blanche-serie met Bernard Haitink. Hij leidt The Royal Opera, de Berliner en de Wiener Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden, het Concertgebouworkest en, voor het eerst sinds een kwart eeuw, het Radio Filharmonisch Orkest. Claudio Abbado, Mariss Jansons en andere dirigenten zijn in omringende data van de partij.

Opvallende combinaties zijn verder Ton Koopman met de cellist Yo-Yo Ma, en Nieuw Sinfonietta Amsterdam met de vioolveteraan Isaac Stern. Stern leidt ook een serie masterclasses. Sopraan Charlotte Margiono treedt aan met een door haar geformeerd Margiono Strijkkwartet. Het Schönberg Kwartet en pianist Sepp Grotenhuis spelen een pas opgedoken kwintet van Messiaen. Gustav Leonhardt opent op clavichord een nieuwe 'chronologische' serie met fortepiano's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden