Weer even alleen op Rottum

Je moet het geluid even wat harder zetten, maar dan hoor je halverwege track 26 duidelijk een gefluisterd maar welgemeend 'godverdomme'. Het is Gé Gouwswaard, regisseur van het radioprogramma Alleen op een eiland dat in de zomer van 1971 door Avro en VARA werd uitgezonden. Gouwswaards ergernis betreft schrijver Godfried Bomans, die sinds een paar dagen in een tent op het onbewoonde eiland Rottumerplaat verblijft en elke dag tien minuten live aan presentator Willem Ruis vertelt hoe dat is, alleen op een eiland zijn. In een lang voorgesprek dicteert Bomans woord voor woord en inclusief punten en komma's aan Ruis wat deze hem straks moet vragen. Ruis pent ijverig mee - tot dat 'godverdomme' dus, want dan grijpt Gouwswaard in.

In 2006 bracht Rubinstein op zes luistercd's de opnames uit van het legendarische radioprogramma plus de uitgebreide voor- en nagesprekken tussen Willem Ruis en de schrijvers, waarvan de luisteraar destijds niets wist en die veel leuker zijn dan de officiële radiouitzendingen. Nu is het hele spulletje opnieuw uitgebracht, dit keer op één cd en met een mooi klein boekje erbij (35 pagina's) waarin journaliste Nienke Denekamp de totstandkoming van het programma reconstrueert.

Emo-radio

De eerste week zat Bomans op het eiland, een week later Jan Wolkers, en ook na ruim veertig jaar is het een feest te horen hoe verschillend de schrijvers op hun isolement reageerden. Waar de 58-jarige Bomans, die natuur definieerde als 'de afstand tussen twee steden', schuw en grieperig in zijn tent bleef en schrok van elke meeuw, banjerde Wolkers (toen 45) in zijn blote pik over het eiland om garnalen te vangen, postelein te plukken, zeehonden te redden en het gebroken pootje van een jonge scholekster te zetten. Enigszins ontluisterend is presentator Willem Ruis, die maar blijft hengelen naar de gevoelens van de schrijvers ('Wat gaat er nou echt door je heen?') en duidelijk maakt dat emo-radio al bestond toen emo-tv nog moest worden uitgevonden.

Wolkers en Bomans schreven hun ervaringen beiden op in mooie dagboeken, die jammer genoeg geen deel uitmaken van deze nieuwe uitgave. Misschien iets voor over tien jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden