ThrillersRob Van Scheers

Weer eens wat anders dan spionnen en seriemoordenaars: de ecothriller is in opmars

null Beeld Sabine Van Wechem
Beeld Sabine Van Wechem

David Klass en Eva Meijer verpakken een actueel thema in twee nieuwe ecothrillers. En ze zullen vast niet de laatsten zijn.

Rob Van Scheers

Wat wil Green Man precies? Green Man is de ecoterrorist uit de nieuwe thriller Geen weg terug van David Klass. David Klass is Hollywood-scenarist en tv-schrijver voor series als Law & Order, en hij modelleerde Green Man losjes naar Ted Kaczynski, beter bekend als Unabomber uit de jaren negentig. Net als Unabomber is Green Man een academisch gevormde bolleboos. Allebei willen ze de mensheid een spiegel voorhouden. Uiteraard hoort daar een vuistdik manifest bij. De strekking: technologische vooruitgang = de doodsteek voor het milieu. Unabomber strooide met bombrieven. Green Man doet er een schepje bovenop. Hij blaast hele stuwdammen en pijpleidingen weg. Nevenschade: tientallen slachtoffers, onder wie kinderen. Niet leuk, vindt ook Green Man, maar hoe krijgt hij anders uitgelegd dat het voor de aarde inmiddels vijf voor twaalf is?

Fijn genre wel, de ecothriller. Clifi. Lekker actueel. Weer eens wat anders dan spionnen of seriemoordenaars. We hebben al de nodige militante groepen zien voorbijkomen. Bij Michael Crichton het Environmental Liberation Front (ELF). Tom Clancy hield het op The Green Brigade. T.C. Boyle schetste de actiegroep Earth Forever! Green Man werkt, zo op het oog, alleen. Dat hij in bepaalde kringen uitgroeit tot volksheld (‘Go Green Man!’) drijft de president tot razernij, ook al omdat Green Man hem in zijn manifest een ‘agressieve, klunzige, zelfingenomen, hersenloze narcist’ heeft genoemd (iedere overeenkomst met Donald Trump zal wel niet op toeval berusten). Volgt een klopjacht, en het is aan de jonge FBI-agent Tom Smith om Green Man te stoppen. Bijkomend probleem: minus de doden kan Smith de geradicaliseerde actievoerder eigenlijk wel volgen.

Zegt zijn collega Earl: ‘De baas denkt dat je misschien wat te soft bent.’

Tom ‘Wat betekent dat?’

Earl: ‘Bevooroordeeld. Een groene gozer.’

Tom: ‘Ik moet toegeven dat ik wel gesteld ben op de planeet waarop ik leef. Jij niet?’

Earl: ‘Die planeet heeft zich al zo’n zes miljard jaar prima weten te redden. Ik weet niet of we hem zo makkelijk kunnen doden.’

null Beeld Volt
Beeld Volt

Geen weg terug (Volt; € 21,99) is zo’n thriller die je tijdens een lockdown moeiteloos uitleest op je dakterras. Klass levert goed uitgewerkte personages, kantelende perspectieven, suspense plus een vleugje humor – die kort aangebonden president – en je steekt ook nog eens iets op over het milieudebat, zonder dat het te prekerig wordt.

Geregeld wagen ook Nederlandse auteurs zich aan een ecothriller. Recentste voorbeeld: De nieuwe rivier (Das Mag; € 23,50) van Eva Meijer. Na vier romans en een stapel essays is het thrillergenre voor haar een uitstapje. Wel zie je de literaire aspiraties terug in de compositie. Een collage van 58 hoofdstukjes, die de lezer zelf aan elkaar mag knopen. Het ecothema bestaat eruit dat in de fictieve Latijns-Amerikaanse streek Koraalboom spontaan een rivier is komen opwellen die het leven daar volledig op zijn kop zet. Het land is uitgeput door de sojateelt en kan geen water meer opnemen, zegt de wetenschap. De lokalo’s houden het op de wraak van oude goden.

null Beeld Das Mag
Beeld Das Mag

Magisch-realisme, denk je dan, komt vaker voor in die contreien, maar de grap is dat het verhaal is gebaseerd op een reportage in The Guardian over de spontane rivier Rio Nuevo in de Argentijnse provincie San Luis. In het boek gaat de Britse journalist Janet Stone op onderzoek uit, maar al snel stuit ze op een vermoorde sojaboer. Ecogroep Onze Aarde ontkent elke betrokkenheid, maar hoe zit het dan? Zo intens als de onlangs alom geroemde Mexicaanse thriller Orkaanseizoen van Fernanda Melchor is De nieuwe rivier niet, maar een vaardige oefening in clifi blijft het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden