Cd-recensieRoots

Weer een literair muziekjuweel van Willy Vlautins The Delines (vier sterren)

The Imperial van The Delines Beeld The Delines
The Imperial van The DelinesBeeld The Delines

De Amerikaanse zanger en schrijver Willy Vlautin brak vorig jaar door als romancier, met het boek Don’t Skip Out On Me. In zijn band The Delines opereert hij nu wat meer vanuit de achtergrond: Vlautin schreef de teksten voor de nieuwe plaat The Imperial, maar liet die door zangeres Amy Boone vertolken. Dat Boone nog kan zingen is al een klein wonder, want tijdens de eerste opnamen voor dit album werd de zangeres overreden door een auto, waarna ze bijna drie jaar moest revalideren.

En toch, ondanks alle misère, is The Imperial de mooiste plaat van de literaire countrysoulband uit Portland, Oregon. De liedjes gaan over personages van de zelfkant van de maatschappij, die ronddwalen in het smoezelige motel The Imperial. Vlautin schrijft zijn zinnen in klare taal, zonder opsmuk, en juist daarom komen de songs zo hard binnen. In het uitgestrekte titelnummer zingt Boone met een bescheiden maar schitterende en zuivere zangstem over de geknakte dromen van een 19-jarig meisje, dat in verkeerde handen valt. ‘Holly the Hustle got beat up, by a man in El Paso she misjudged. She was nineteen with two broken ribs, three busted fingers and nowhere to live.’ Het zijn van die nuchtere constateringen, die je als luisteraar zomaar in een diepe treurnis kunnen storten.

De muziek bij deze miniatuurtjes is prachtig en eindeloos melancholiek. De begeleiding volgt de verhalende sfeer, is zacht en wiegend, en de (steel)gitaren krijgen soms steun van warm koper en hier en daar een verdwaalde strijker. En toch komen in de vertellingen steeds kleine refreintjes bovendrijven, waardoor ze ook nog tussen de oren blijven steken. Een literair muziekpareltje.

The Delines

Vier sterren

Roots

The Imperial

El Cortez Records/ Bertus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden