Weemoedt laveert op grens van satire en soap

De openingsscène van de eerste aflevering van de RTL5-serie Weemoedt is zonder meer spectaculair. Job Weemoedt (Thijs Römer), artiestenmanager en showbizzbink, heeft net een nachtje stappen achter de rug (lekkere wijven en coke snuiven) als hij in het ochtendgloren op zijn scooter stapt en door leeg Amsterdam rijdt.

Thijs Römer als Job Weemoedt. Beeld William Rutten
Thijs Römer als Job Weemoedt.Beeld William Rutten

En dan is er een keiharde, frontale botsing met een auto die uit een onverwachte hoek komt aanrijden. Vervolgens ontwaakt Weemoedt uit een boze droom en stapt hij uit bed. Naakt. De traagheid van dat begin wordt al snel vervangen door een even idiote als brutale achtbaan aan voorvallen en gebeurtenissen.

Het ontstaan van deze serie is opmerkelijk. Eerst schreef Thijs Römer zijn (debuut)roman met dezelfde titel, toen bood hij RTL-baas Erland Galjaard de verfilming aan, vervolgens werd hij binnen dat bedrijf 'creative director' en mocht hij zijn boek zelf bewerken, produceren en deels ook regisseren. Uiteraard speelt hij ook de hoofdrol: Römer is van huis uit acteur en bovendien voor deze rol meteen de allerbeste. Geen man die zo goed gestalte kan geven aan zo'n hyperactieve, zenuwslopend energieke maar achter die façade toch ook intens eenzame kerel. Zijn gedrag is volkomen over de top en rücksichtslos ploerterig.

Weemoedt

Drama
***

Scenario Thijs Römer; regie Thijs Römer en Jon Karthaus.
Elke maandag op RTL5, tien afleveringen.

Onuitstaanbare personages

Verhaaltechnisch laveert Weemoedt op de grens van vernuftige satire en platte soap. Het is een moderne schelmenroman op tv-formaat, maar dan zonder sympathieke hoofdfiguur. Eigenlijk is ieder personage onuitstaanbaar cynisch, verveeld en oppervlakkig - en wellicht is de echte showbizz ook wel zo. De stijl is schatplichtig aan die van Theo van Gogh, Römers leermeester.

Weemoedt speelt zich af in de wereld van snelle roem en vluchtig genot. Personages zijn geënt op bestaande figuren (Linda de Mol heet hier Lizzy) of worden bij naam en toenaam genoemd (Joop van den Ende).

Erg grappig is Loes Haverkort als talkshowhost en Achmed Akkabi als casting director Jos Castelijn, overduidelijk een verwijzing naar Job Gosschalk. Pijnlijk misverstand is Frédérique Spigt in de rol van secretaresse - zingen kan die Spigt, maar acteren is ook een vak. Op de momenten waarop Weemoedt wordt geconfronteerd met zijn ex (nu lesbisch) wordt Römers acteren intenser en geloofwaardiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden