CPNBBestseller 60

Weemoed en nostalgie in de CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Nostalgische gevoelens.

Vorig jaar ruimde Kees van Kooten zijn archief op, vond talloze en nooit eerder in boekvorm verschenen schrijfsels, en verzamelde de mooiste teksten in het op een Wehkamp-catalogus gelijkende Karrevrachten pennevruchten. Nu is er een tegenovergesteld boek, dat binnenkomt op 9 in de CPNB Bestseller 60: Sterk verdund – Het wezenlijkste, een selectie uit alles wat Van Kooten de afgelopen decennia (wél) publiceerde, in de vorm van een boekje dat in je binnenzak past. Tijdloos ouderwets, noemt Van Kooten zelf de reeks Van Oorschot-dundruks waaraan Sterk verdund nu is toegevoegd.

Tijdloos ouderwets is ook de Enkhuizer Almanak, die dit jaar voor de 424ste keer verschijnt en al die tijd nauwelijks is veranderd: ook deze editie voorspelt voor het komende jaar de waterstanden, verduisteringen, op- en ondergang van zon en maan, zichtbaarheid van de planeten en het weer; en ook deze editie staat vol met huis- tuin- en keukentips en Enkhuizer wijsheden. De Almanak komt binnen op 26 en zal daar, afgaande op in het verleden behaalde resultaten, zo’n twaalf weken in blijven staan.

Volledig ouderwets is de mulo, waar Wim Daniëls in De mulo (30) over schrijft. Die bestaat namelijk niet meer sinds 1968 (behalve in Suriname). Velen koesteren nostalgische gevoelens jegens het (meer) uitgebreid lager onderwijs: ‘Daar leerde je tenminste wat’, aldus menig bejaarde. We krijgen maar geen genoeg van het met weemoed terugkijken op ter ziele gegane schooltypen, want precies een jaar geleden publiceerde Daniëls al De lagere school, een boek dat ‘je terugvoert naar een tijd waarin alles nog overzichtelijk leek’ (en een bescheiden verkoopsucces vierde in de Bestsellerlijst) en kort dáárvoor was Wij van de HBS – Terug naar de beste school van Nederland van Roelof Bouwman en Henk Steenhuis verschenen (dat zeven weken in de Top 60 stond).

CPNB Bestseller 60

1. Aseem Malhotra & Donal O’Neill

Het Pioppidieet; Karakter (4)

2. Lucinda Riley

De zeven zussen; Xander (22)

3. Henk Spaan

Nouri, de belofte; Ambo Anthos (1)

4. Samuel Bjørk

De jongen in de sneeuw; Luitingh-Sijthoff (2)

5. Stephen Hawking

De antwoorden op de grote vragen; Spectrum (1)

6. Yotam Ottolenghi

Simpel; Fontaine (7)

7. Div. auteurs

Bosatlas van de Wadden; Noordhoff (1)

8. Rachel Renée Russell

Dagboek van een muts; De Fontein (5)

9. Kees van Kooten

Sterk verdund; Van Oorschot (1)

10. Annet Schaap

Lampje; Querido Kinderboek (8)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden