WeekendinzichtJoline Jolink

Weekendwijsheid van modeontwerper Joline Jolink: ‘Durf op te geven’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Joline Jolink (38), modeontwerper. Haar tweede winkel in Utrecht is net geopend.

Margot C. Pol
null Beeld Marta Musial
Beeld Marta Musial

‘Als iets niet goed gaat, is het heel menselijk om te denken: hoe kan ik het beter maken? Ik heb het jarenlang ondervonden toen ik mijn collectie aan andere winkels probeerde te verkopen. Je moet gewoon volhouden, zeiden collega-designers: het was 2010, we zaten midden in de crisis, misschien zou het volgend seizoen wél lukken. Dus probeerde ik mezelf steeds weer op te rapen, hoe demotiverend ook, maar op een gegeven moment viel het kwartje: dit lukt écht niet.

Ik denk dat we het van kinds af aan leren: doorzetten. Als je valt, sta je weer op. En wat opgeven ook zo moeilijk maakt, is dat je denkt dat iets zo hoort: iederéén doet het op deze manier. Maar volgens mij ligt er vaak een pad naast het gebaande pad dat veel beter werkt; je moet het alleen durven zien.

De kleine webshop die we in diezelfde tijd waren gestart, liep goed, het directe contact met de klant was leuk. Hij was alleen nog helemaal in de beginfase. En toch zijn we in 2012 rigoureus gestopt met de verkoop aan andere winkels en hebben we helemaal op de onlineverkoop gefocust. Er viel een last van me af.

Nu lijkt het zo logisch, maar toen vielen de schellen me echt van de ogen. Sindsdien heb ik vaak gedacht: ben ik niet weer te veel bezig met wat níét lukt? Moet ik dat niet opgeven en focussen op wat wél goed gaat? Ik ben van nature een twijfelaar, maar zo’n afwijkende beslissing durven te nemen heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. De twee eigen winkels die ik nu heb, had ik nooit durven openen als ik op oude voet verder was geploeterd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden