Weekbladen

Het is nog steeds zomer. Dus de hoogste tijd voor zuipende jongeren op uitgewoonde campings, dachten enkele bladen deze week....

Mirjam Prenger

DE GROENE

Curieus. De Groene-hoofdredacteur Van Amerongen deelt zijn redactie publiekelijk een standje uit wegens hun behandeling van oud-RIOD-medewerker A.J. van der Leeuw. Terwijl verderop in het blad de meest prominente RIOD-medewerker, Lou de Jong, kritisch tegen het licht wordt gehouden. Zijn biografie, stelt De Groene, kan niet onthullend genoeg zijn: 'bij voorkeur geschreven door iemand met voldoende kwaadaardige inborst om De Jongs gestandaardiseerde versie van zijn eigen leven te wantrouwen'.

Aardig is verder het Groene-essay over het multiculturalisme als 'zaligmakende heilsleer'. Evenals de reportage over hoogbegaafde kinderen die op school op veel onbegrip stuiten. Fabian moest opdrachten tijdens computerles steeds overdoen omdat de leraar niet geloofde dat hij het snapte.

Hij zei: dat kan niet dat je zo snel bent. Want dan ben je sneller dan ik, en dat bestaat niet.

HP/DE TIJD

Ik heb de laatste tijd een rare opvatting ontwikkeld, namelijk: nadenken maakt alleen maar ongelukkig.

HP/De Tijd bezocht afgelopen weekeinde Dance Valley en tekende intrigerende monoloogjes op uit de monden van enkele bezoekers. Voor geschiedenisstudent Ruud vormt het openluchtfeest vol dreunende muziek een rustpunt: 'De keuzes zijn hier simpel, de ambities zijn hier simpel en zo blijft het denken ook simpel.'

'Exclusief', dat wil zeggen: exclusief voor Nederland, brengt HP/De Tijd ook het complete Hillary-interview uit Talk Magazine. Voor hen die, na alles wat er al over geschreven is, het geheel (tien pagina's lang) nog willen nalezen.

Verder een reportage over 'Zuipen in Zeeland', vanaf camping de Duinhoeve in Renesse. De foto's zijn veelzeggender dan het verhaal. Maar voor wie het zich een beetje wil voorstellen:

De bezoeker moet zich een weg banen langs kratten bier, lege flesjes, zakken chips en andere resten etenswaar. In deze benauwde dagen hangt de geur van verschraald bier en zweetvoeten op het terrein. Het oor wordt er getrakteerd op André Hazes, op vol volume vergeefs in gevecht met de stuwende house-beat van de buren drie meter verderop.

VRIJ NEDERLAND

In Renesse zijn jongeren nog maar op twee van de twintig campings welkom. Dus toog VN naar de andere camping, de Elzenbosch, voor een reportage over, inderdaad, 'Zuipen in Zeeland'.

Alles wat ik erover zeg is bij voorbaat fout.

Toch spreekt Sylvia Tóth in VN over haar verhouding met Cor Boonstra en de schokkende ontvoering van zijn vrouw. En over de last om een succesvolle zakenvrouw te zijn.

Maakt geld gelukkig?, vroeg VN aan haar lezers, die in hun jaarlijkse lezersbijdragen braaf hun best doen ontkennend te antwoorden. Een lezer die dankzij de beurs flink is gaan verdienen, wentelt zich in afkeer. Hij is niet de enige.

Mijn vrouw, die het hart nog wél op de juiste plaats heeft, doet geen enkele moeite haar minachting voor mijn verslaving te camoufleren. Haar belangstelling beperkt zich in de regel tot een dagelijks: hoeveel?

ELSEVIER

Bij Elsevier is de creativiteit even verdampt, gegeven het verhaal op de omslag dat afgelopen jaar al in vele varianten de binnenpagina's sierde: Nederlanders worden steeds rijker en geven meer geld uit. Of ze ook gelukkiger worden, vermeldt het gortdroge artikel niet. Frivoler is het uitstapje dat Elsevier maakte naar het Tikibad van Duinrell, speurend naar ongewenste intimiteiten. Helaas.

De intimiteiten die worden gesignaleerd, zijn overduidelijk door de betrokken partijen erg gewenst.

HN-MAGAZINE

HN, ten slotte, gaat tekeer tegen de poging van de paus om het beeld van de hel te relativeren: het vuur moet niet letterlijk genomen worden, beweerde hij eind vorige maand. Zo kun je mensen niet het bos in sturen, protesteert HN.

Van een (. . .) onhoudbaar idee, dat miljoenen tomeloze angst heeft aangejaagd, moet de kerk royaal toegeven dat het om weinig meer gaat dan om volstrekt uit de hand gelopen bizarre fantasie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden