WEEKBLADEN

'We' zijn in oorlog, of we willen of niet. De bladen worstelen deze week duidelijk met de vraag of de aanvallen op Servië terecht zijn....

Mirjam Prenger

HP/DE TIJD

HP/De Tijd is kritisch. Het is onduidelijk wat het doel van de bombardementen is: de bevolking van Kosovo lijkt er niet mee geholpen en ze spelen Milosevic wellicht in de kaart. De vraag dringt zich op, schrijft het blad, 'of we wel aan de goeie kant staan'. De westerse media schetsen een eenzijdig beeld van het conflict, meent polemoloog L. Wecke.

De Serven vertegenwoordigen het kwaad, de andere partijen zijn de arme slachtoffers. Wij hebben een autistisch vijandbeeld, een beeld dat praktisch niet meer aan de werkelijkheid getoetst kan worden.

Ook publicist Milo Anstadt veroordeelt de NAVO-acties, vooral omdat ze inconsequent zijn. 'Waarom leren we de Serven een lesje, en de Israëli's niet?'

Wat als een allochtone buurt in Amsterdam op een dag besluit niks meer met de rest van de gemeente van doen te willen hebben. Zelfbeschikkingsrecht. Afscheiding. Vinden we dat dan goed?

VRIJ NEDERLAND

VN legt aan de hand van de geschiedenis uit waarom er zo'n tegenstelling bestaat tussen de Servische agressie en hun 'tot zulke barokke proporties opgeblazen gevoel van zelfmedelijden'. Ook sprak het blad met oud-diplomaat Henry Wijnaendts, die begin jaren negentig met Milosevic onderhandelde. De Joegoslaaf is niet een man van het echte leven, vertelt de oud-ambassadeur.

Hij deed in zijn jeugd niet aan sport, zat niet achter de meisjes aan en had ook geen maîtresses.

Milosevic is wel een machtswellustelling, suïcidaal en geneigd tot complottheorieën. De NAVO-acties zijn dan ook terecht, aldus Wijnaendts, en verre van mislukt.

Het Westen is wel erg ongeduldig. je kunt niet verwachten dat je Milosevic binnen een paar dagen op de knieën krijgt. Le Figaro schreef ook al dat de hele NAVO-strategie is mislukt. Het is heerlijk voor een Frans dagblad om te roepen dat de Verenigde Staten zich hebben vergist. Maar het is wel onzin.

DE GROENE

Hoe onduidelijk ook hun doel, de NAVO-acties zijn er niet op gericht om Milosevic te onttronen, aldus de Groene. 'Voor een ervaren dienst als de CIA zou het ondermijnen van Milosevic' macht een peulenschil moeten zijn.' Nee, de Amerikanen hebben hem nodig: Milosevic is de enige die de Serviërs rustig kan houden. Hun strijd laat zich moeilijk doorgronden, benadrukt militair historicus Martin van Creveld.

De onmacht om het conflict te bevatten wordt niet veroorzaakt door het ingewikkelde karakter ervan, maar door het streven er een logica achter te zoeken.

Bij oorlog voeren gaat het niet om politiek, maar om wraak, eer, hebzucht en andere irrationele beweegredenen. Doordat de NAVO dat onvoldoende onderkent, dreigt ze zich in een uitzichtloze oorlog te manoeuvreren, betoogt Van Creveld.

Je kunt nooit de machtigste zijn en tegelijkertijd het recht aan je kant hebben. Als een zwakke tegenstander lang genoeg vecht, krijgt hij vanzelf het recht aan zijn kant. Niet in morele zin, maar in de zin van het recht om te vechten. Voor de zwakkere wordt vechten een noodzaak.

HN-MAGAZINE

HN zingt al een requiem voor Kosovo. Want de Albanezen aldaar zijn de slachtoffers van een 'platvoerse machtsstrijd', gestreden door de 'fascistoïde' Serviërs.

Het is een strijd van een volk dat zó wordt geplaagd door onzekerheden en angsten voor anderen, dat het zijn ambities om groot te zijn slechts kan waarmaken door die anderen volledig te elimineren.

ELSEVIER

Elsevier, ten slotte, pleit alvast voor een opsplitsing van Kosovo in een onafhankelijk zuidelijk deel en een geheel Servisch noordelijk deel. Maar de Serviërs weigeren Kosovo op te geven, benadrukt een inwoonster van Belgrado.

Misschien zijn de offers het niet waard, maar het is een kwestie van principe. De mensen waren al eigenwijs, en nu helemaal: ze zijn blind van koppigheid.

Verder wrijft Elsevier minister van Defensie Frank de Grave nog eens de blunder in die hij beging door live in een uitzending van NOVA te vertellen dat een NAVO-vliegtuig was neergeschoten, terwijl de Amerikanen nog druk doende waren met de reddingsoperatie van de Stealth-piloot. Een misverstandje, meldt zijn ministerie. De Grave heeft 'de vertrouwelijke status van de inlichtingen verkeerd ingeschat'.

Op het ministerie van Defensie worden maatregelen getroffen om De Grave voortaan tijdig op de hoogte te stellen van de logica en spelregels van het NAVO-bondgenootschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden