Weekbladen

Als je jong bent, word je doodgeknuffeld. En als je dertig bent, hoef je nog steeds niet volwassen te zijn....

Mirjam Prenger

ELSEVIER

Het is in om met de jeugd te dwepen. Oudere generaties, en dan vooral de babyboomers die volwassen werden in de jaren zestig, zijn fellowtravellers van de jeugd.

Elsevier spreekt haar verbazing uit over wijze waarop de jeugd hier wordt gekoesterd. Hoogtepunt zijn de 'vrijhokjes' die werden toegevoegd aan speeltuinen.

Zo zet Nederland nog dagelijks de puntjes op de i van de schepping. Knuffelhokjes - helemaal vergeten.

Maar gelukkig uitten steeds meer voormalige dwarsliggers - Freek de Jonge, Robert Long - openlijke kritiek op de jongeren. Op naar een nieuw generatieconflict!, smeekt Elsevier. Dat zou ook veel beter zijn voor de jongeren zelf.

Elsevier sprak verder met de zelfbenoemde Mooie Jonge Oppergod van de Vlaamse letteren, Herman Brusselmans, altijd goed voor een paar stevige uitspraken. De relschoppers in Rotterdam waren puur op testosteron gebouwd, meent Brusselmans.

Hun vernielzucht is echter gelegitimeerd want in Nederland moet iedereen de kans krijgen te zijn wie hij is. Ik zou die gasten minstens een kogel door de knie schieten, maar dat mag niet van de Nederlandse tolerantie.

HN-MAGAZINE

De Rotterdamse geweldserupties horen bij deze tijd vol overvloed, legt G. Bruinsma, hoogleraar criminologie, uit in HN.

De daders worden ouder. Mannen van een jaar of 35, 40, met gezinnen, gaan in het weekeinde compleet uit hun dak. Ze rekken de adolescentieperiode steeds meer uit. (. . .) Dit geweld heeft dan ook meer met uitgaan - drank en druggebruik - te maken dan met voetbal.

HP/DE TIJD

En zowaar ontdekt HP/De Tijd het 'dertigers-dilemma'. Veel bijna-dertigers stellen het maken van 'volwassen' keuzen langer uit. Mede omdat het volwassen leven niet zo'n prettig vooruitzicht is.

Op een onmogelijk uur opstaan, je uitdossen in een professioneel uniform, in de file staan, evenwichtig en assertief communiceren met de meest onwaarschijnlijke collega's, overwerken, werk in je koffer stoppen, weer in de file staan, naar de supermarkt rennen. Videootje, volgende dag.

Maar als je niet kiest, loop je evenzeer het risico gefrustreerd te raken. Een bijna afgestudeerde cultuursociologe:

Ik denk steeds: jezus, schiet toch 'ns op, mens. Er zijn mensen aan het promoveren die jonger zijn dan jij! Je kunt nu nog wel in je CV schrijven dat je 29 jaar bent, maar je moet niet twee jaar verder zijn en nog geen werk hebben. Dan ga je tot de categorie losers behoren.

VRIJ NEDERLAND

In de categorie jong talent presenteert VN Superdriek, 'het geheime wapen van de SP'. De 19–jarige Driek van Vugt wordt eind mei lid van de Eerste Kamer. Heeft hij niet veel te weinig levenservaring voor een wijzemannenbolwerk als de Eerste Kamer? Welnee.

Als je aan het gemiddelde Eerste-Kamerlid vraagt wat voor een levenservaring hij heeft, dan antwoordt hij dat hij veertig jaar in Den Haag heeft gezeten en lid is van de raad van bestuur van een multinational.

VN brengt verder een aardig, energiek portret van Cora Weiss, de vrouw achter de internationale vredesconferentie die volgende week in Den Haag plaatsvindt. Ze oefent op haar one-liners.

We moeten het testosteron uit het buitenlands beleid halen. Het was met Kosovo nooit zo ver gekomen als er vrouwen aan de onderhandelingstafel hadden gezeten, stelt Weiss. En Madeleine Albright dan? Dat blijkt de verkeerde vrouw.

Zolang er geen kritische massa van vrouwen in hoge functies is bereikt, zal die enige, eenzame vrouw zich als man gedragen. Daarom zagen we alleen dat schuddende vingertje, dat dreigen met bommen. Het waren geen onderhandelingen, het was een confrontatie.

DE GROENE

Het eindresultaat van Rambouillet was in één woord rampzalig. Het 'akkoord' leest als een tekst van extremistische Albanese nationalisten, met een aantal amendementen van de Verenigde Staten. De Servische historicus Dusan Batakovic onderschrijft in de Groene de woorden van Weiss. Niet dat hij het voor Milosevic op wil nemen ('zijn heerschappij is een tragisch incident in de Servische geschiedenis'), maar voor de westerse machten heeft hij evenmin begrip. In plaats van de democratie te steunen, bevorderen zij fragmentatie, aldus Batakovic.

Milosevic is een probleem als je hem als wettige onderhandelaar accepteert en hem trakteert op de wortel-en-stokmethode. Als gevolg daarvan worden de Serviërs als negentiende-eeuwse Afrikanen behandeld. De Balkan is een koloniale regio geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden