Week van de hoofdredacteur: een nieuwe manier om de Volkskrant te lezen

Philippe Remarque
null Beeld

De Volkskranteditie

Volgende week is het zover. Dan gaan we voor honderd procent over op onze nieuwe website. En we lanceren een geheel nieuwe manier om de Volkskrant te lezen (en daar moet ik luisteren en kijken aan toevoegen): de Volkskranteditie op tablet. Die verschijnt ’s ochtends en bevat alles wat ook in de papieren krant staat. Maar dan met alle voordelen van digitaal: video, fotoreeksen, podcasts, links naar andere artikelen, beeld- en geluidsfragmenten bij recensies, YouTube-filmpjes en het laatste nieuws uit de nacht dat kwam na het drukken van de papieren krant.

Het beste van digitaal en krant

Wij hopen dat dit versie 1.0 is van de krant van de toekomst. Die combineert het beste van internet met het beste van de krant: ja, de foto’s zijn scherper en talrijker, je kunt hem overal downloaden en je hoeft niet naar de papierbak. Maar wat de aloude krant tot een aangenamere leeservaring maakt dan de meeste websites zit hier ook in: je wordt niet afgeleid, je bladert door de onderwerpen die een redactie zorgvuldig heeft geselecteerd, het ziet er aantrekkelijk uit en je kunt hem ook uit krijgen. De Volkskrant-lezers die de nieuwe editie de afgelopen weken hebben getest, zijn enthousiast. 68 procent vindt het een ‘betere leeservaring’ dan de replica van de papieren krant die ze tot nu toe op tablet lazen.

Editie op de tablet

Waarom brengen wij die nieuwe editie op tablet? Dat iets grotere scherm leent zich het best voor de krantenachtige ervaring die wij wilden bereiken. Je houdt hem horizontaal, swipen is het nieuwe bladeren. De tablet wordt nu ook al door veel lezers gebruikt om de replica van de papieren krant te lezen (die versie blijven we uiteraard ook gewoon brengen). En uit onderzoek bleek ons dat veel mensen ook digitaal verdieping en inspiratie zoeken. Dat ze dat graag op een geconcentreerd, aaneengesloten moment doen en dat de tablet daarbij een favoriet apparaat is. Daarvoor is de editie bij uitstek geschikt. Die komt op uw tablet in plaats van de oude Volkskrant-nieuwsapp, onder het vertrouwde V-icoon.

Live op de smartphone

Op de smartphone, merkten wij, zijn mensen vaker op zoek naar de urgentie van het moment. Daar vindt u dus onder hetzelfde icoon niet de editie, maar de nieuwe Volkskrant-app, waarop de redactie de hele dag door nieuws, achtergronden en opinie brengt. Die loopt parallel aan onze nieuwe website. De Volkskrant heeft vanaf komende week dus verschillende verschijningsvormen op verschillende apparaten. Maar overal vindt u al onze journalistiek. Het is maar hoe u het tot zich wilt nemen.

Nieuwe manier van bouwen

Het is opwindend om iets nieuws te ontwerpen. En het is een enorm gedoe, een digitaal product bouwen. Natuurlijk is deze eerste versie nog niet perfect: er komen in de volgende maanden steeds nieuwe artikelvormen en eigenschappen bij. De digitaal invulbare puzzel, waar veel lezers me in de loop van de jaren om hebben gevraagd, is eindelijk binnen handbereik! Dat is het mooie van digitale producten: perfect, in de Latijnse betekenis van volledig afgebouwd, is het nooit. We zullen er permanent aan doorontwikkelen. Voor het eerst komen de programmeurs die dat doen ook op onze redactie te zitten. Dan kun je snel dingen uitproberen en veranderen. Vaste prik bij techbedrijven en start-ups, maar nieuw in ons grote uitgeefbedrijf en voor ons een verademing. Zo hebben we ook de software van de editie gebouwd, met behulp van het externe bureau Q42. Eerst lieten ze redacteuren werken met een proefprogramma, om daarna stap voor stap te programmeren en uit te proberen.

Enfin, ik hoop dat u in de loop van volgende week de nieuwe editie, site of smartphone-app probeert, en vooral dat u er net zo blij mee bent als wij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden