Weduwe eist 'Schindler's list' op

De weduwe van de Duitse industrieel Oskar Schindler eist de koffer met paperassen van haar man op, die onlangs opdook in Stuttgart....

Emilie Schindler, die in Argentinië woont, wil naar Duitsland komen om de koffer mee te nemen. 'Deze documenten behoren mij toe, want ik ben de weduwe en de rechtmatige erfgenaam van Oskar Schindler', zei ze tegen het weekblad Stern. 'Degenen die hem hebben gevonden, hebben er niets mee te maken.' Nadat Schindler zijn vrouw in 1958 achterliet in Argentinië en zelf terugkeerde naar Duitsland, spraken zij elkaar niet meer. Ze was ook niet op de hoogte van het bestaan van de koffer.

De documenten zijn op dit moment in het bezit van de Stuttgarter Zeitung, die de vondst afgelopen weekeinde meldde. De krant wil erover publiceren en ze vervolgens schenken aan het Yad Vashem-holocaustmuseum in Israël. Een onderzoeker van het museum liet weten vol ongeduld op de vondst te wachten, zodat kan worden vastgesteld of het hier daadwerkelijk gaat om het origineel van de lijst, die werd opgesteld in de Tsjechische stad Brünnlitz op 18 april 1945. Het museum bezit al een kopie van de lijst, en zou een tweede kopie dus minder interessant vinden. De eerste lijst werd door Schindlers boekhouder Izak Stern opgesteld in Krakau in 1944.

Een inwoner van Stuttgart en zijn vrouw vonden de koffer met honderden brieven, oorkondes en documenten bijna een jaar geleden op de zolder van het huis van zijn overleden ouders in Hildesheim. Voor zijn dood in 1974 woonde Schindler enige maanden bij het bevriende artsenechtpaar. De zoon stelde de koffer ter beschikking aan de Stuttgarter Zeitung, die de inhoud zorgvuldig onderzocht. Volgens advocaten van de krant is het echtpaar uit Stuttgart de rechtmatige eigenaar van de koffer.

Naast de beroemde lijst vonden de journalisten ook de toespraak die Schindler hield op de dag van de bevrijding tot de door hem geredde joden. Uit de documenten over Schindlers leven na de oorlog blijkt dat hij financieel is ondersteund door mensen die op de lijst stonden. Schindler was chronisch ziek en mislukte diverse keren als ondernemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden