Weduwe Edgar Snow in Peking geschoffeerd

De weduwe van de Amerikaanse journalist Edgar Snow, de westerse 'ontdekker' van Mao Zedong, is zaterdag in Peking door de autoriteiten geschoffeerd....

Van onze correspondent

Snow was in 1936 de eerste westerse journalist die de 'rode bandiet' Mao ontmoette. Hij werd de enthousiaste kroniekschrijver van de revolutie. Zijn boek Red Star over China over de door Mao geleide Lange Mars werd klassiek. Snow kreeg de eretitel 'vriend van China'. Hij stierf in 1972 en werd in China begraven.

Zijn in Zwitserland wonende weduwe Lois Wheeler Snow (79) werd diep geschokt door de militaire onderdrukking van het studentenprotest van 1989, waarbij honderden, misschien duizenden mensen omkwamen. Een van hen was een 17-jarige jongen die in zijn rug werd geschoten. Zijn moeder, prof. Ding Zilin, voert sindsdien campagne voor eerherstel, hulp aan de familieleden van de vermoorden en publicatie van ooggetuigenverslagen.

Ding vecht tegen de bierkaai. Geld dat buitenlandse solidariteitsgroepen haar sturen, kan ze niet innen. Toen de weduwe Snow hoorde dat de politie probeerde Ding een bedrag van 25 duizend dollar af te persen dat bedoeld was voor de familie van de Tiananmen-doden, besloot ze naar China te reizen om haar persoonlijk geldelijke en morele steun te geven en het graf van haar man te bezoeken.

Politie in burger volgde de weduwe Snow en haar zoon op weg naar hun afspraak met mevrouw Ding aan de poort van de universitaire campus waar zij woont. Daar werden ze tegengehouden, terwijl agenten met zonnebrillen iedereen filmden. Ding mocht haar huis niet uit.

Snow liet een fotoboek van haar man achter met de opdracht: 'Voor Ding Zilin en alle moeders, in vriendschap en bewondering.' Snows zoon zei: 'De Chinese autoriteiten zeggen altijd dat Edgar Snow een vriend van China is. Ik vind niet dat dit een manier is waarop vrienden zich gedragen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden