Webtool geeft namen en nummers bij festivals uit het verleden

Geheugentestje: denk aan het jaar 1997 en wacht tot de herinneringen komen bovendrijven. Dat kan lang duren. Denk nu aan het popfestival dat u in dat jaar heeft bezocht - Lowlands, of Pinkpop, Dance Valley mag ook - en wandel even door de namen op het affiche. In het geval van Lowlands; Blur, The Chemical Brothers, Faith No More, Lemonheads en Quazar. Flits - u staat in de Alpha en hoort 'the brothers gonna work it out' tegen het zeil dreunen. U ruikt de zure modder, weet precies met wie u was en hoe uw iglotent er bij stond op Camping 2 (slecht, het regende).

Robert van Gijssel
Harrell Williams treedt op tijdens de laatste dag van het Pinkpop festival Beeld anp
Harrell Williams treedt op tijdens de laatste dag van het Pinkpop festivalBeeld anp

Waarom juist popmuziek zo goed werkt als geheugentrainer, dat kan eigenlijk niemand afdoende verklaren. Neurowetenschappers doen nog altijd onderzoek naar de werking van het geheugen en de innige relatie van herinneringen met muziek. Zeker is wel dat woorden gemakkelijker te onthouden zijn als ze in dichtvorm zijn gezet, en dan het liefst nog op een melodie. Maar hoe het kan dat we bij het alleen al denken aan popmuziek uit 1997 onmiddellijk worden getransporteerd naar dat jaar, en we er alle bijkomende herinneringen gratis bij krijgen, is een mooi menselijk raadsel.

Op de webtool Festival Playlister, een cadeautje van de reisorganisatie Expedia, kan dat wonder van het menselijk geheugen worden gevierd. De site werkt doodeenvoudig. Tik de naam van een door u bezocht festival in, kies een jaargang en laat de Festival Playlister puzzelen op de namen van de bands die destijds op het programma stonden en een aantal geschikte liedjes. Na een paar minuten verschijnt een ellenlange afspeellijst in beeld, die kan worden afgedraaid met streamingsite Spotify. En kunt u zich opmaken voor een intense tijdreis en een paar uur warme popnostalgie.

Om maar even bij dat jaar 1997 én festival Lowlands te blijven: de Festival Playlister maakt er een nette afspeellijst van, met veel gevoel voor de tijdsgeest. Zo komt Epic voorbij van Faith No More, en natuurlijk So Mean van Claw Boys Claw, Novocaine for the Soul van Eels, en Song 2 van Blur, voor een noodzakelijke dosis euforie. Was u in 1997 meer van de moeilijke muziek, dan kunt u klikken op de knop 'show me the obscure stuff'. Dan kiest de Festival Playlister minder bekend werk, hoewel dat bij een destijds nog vrij tegendraads festival als Lowlands niet veel verschil maakt.

Bijkomend voordeel van de festival Playlister, u kunt alsnog tegen festivalverrassingen aanlopen. Zo komt op de lijst voor Lowlands 1997 ineens Rammstein voorbij, met Du Hasst. Rammstein op Lowlands 1997? Hadden we die even gemist? Inderdaad. De band speelde op het minuscule bijpodium Delta, als sfeerverhogend bandje tussen de T-shirtjesmarkt en de toiletten. Zo kunnen de herinneringen aan Lowlands 1997 met de afspeellijstmachine dus ook nog wat worden bijgesteld.

Zanger van de rockband Rammstein, Till Lindemann, treedt op tijdens het 'Wacken Open Air' muziekfestival in Duitsland Beeld anp
Zanger van de rockband Rammstein, Till Lindemann, treedt op tijdens het 'Wacken Open Air' muziekfestival in DuitslandBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden