'Websites politieke partijen slecht toegankelijk’

De websites van de politieke partijen zijn slecht toegankelijk voor ouderen en gehandicapten. Dat concluderen de Stichting Waarmerk drempelvrij en Burger@Overheid.nl zaterdag na een onderzoek....

ANP

Volgens de organisaties voldoet geen van de websites aan de minimumeisen die internationaal zijn afgesproken.

De politieke partijen, stellen de organisaties, ‘vallen door de mand’ wat betreft toegankelijkheid van hun sites. ‘Ouderen en mensen met een functiebeperking hebben daardoor geen kans zich goed te informeren.’

Geen van de partijen voldeed aan zestien internationaal vastgestelde eisen. De PvdA bleek de grootste zondaar door aan zeven eisen niet te voldoen. De SGP bleek het meest toegankelijk en scoorde drie ‘fouten’. De zestien criteria, zoals ingesproken teksten of omschrijvingen van foto's, maken de webpagina's begrijpelijk voor mensen die niet goed zien.

Een woordvoerder van de organisaties wijst op een motie die de Tweede Kamer dit jaar heeft aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen websites van de overheid toegankelijk te maken. Per 1 september moeten alle nieuwe sites van overheidsinstanties al aan de eisen voldoen.

Volgens de zegsman zijn slordigheid en de extra kosten de oorzaak dat politieke partijen hun eigen sites niet volgens de eisen hebben ingericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden