Website voor moslim-reflectie gelanceerd

Een groep islamitische ‘hedendaagse denkers’ lanceert vandaag een nieuwe website om ‘kritische (zelf)reflectie’ binnen moslimgemeenschappen in Nederland te ontwikkelen.

De site Nieuwemoskee wil starre denkbeelden over de islam doorbreken en meer diepgang brengen in het felle, maar veelal ongenuanceerde islamdebat.

Beschouwingen over de moeizame nesteling van de islam in de westerse maatschappij blijven volgens de initiatiefnemers nogal eens steken in simplisme. In islamitische kringen hoor je vaak argumenten als ‘zij begrijpen de islam verkeerd’. Of ‘wij moslims zijn niet goed bezig, maar de islam is perfect’. Terwijl islamcriticasters de religie rigoureus bij het oud vuil zetten, in hun visie immers is de islam het probleem.

Frisse nieuwe argumenten

'Met een opmerking als 'jij snapt de islam niet goed' sla je alle discussie dood', zegt Ceylan Pektas-Weber, een van de vier redactieleden van de Nieuwemoskee. 'Wij zoeken naar frisse nieuwe argumenten die je niet in de krant leest en ook niet in het politieke debat hoort'. Een aansprekend voorbeeld van 'een nieuwe manier van denken' vindt Pektas-Weber, voormalig voorzitter van de islamitische vrouwenorganisatie Al Nisa, discussies met de Pakistaans-Amerikaanse moslimfeministe Asma Barlas.

Zij is de auteur van Believíng Women in Islam, waarin ze zich richt op een patriarchale exegese van de Koran. 'Barlas zegt bijvoorbeeld dat het feit dat tijdens de Openbaring rekening is gehouden met een patriarchale samenleving niet automatisch betekent dat mannendominantie onderdeel van de islam moet blijven', zegt Pektas-Weber, zelfstandig adviseur en publicist op het terrein van emancipatie en islam.

De andere redactieleden, allen moslims, zijn Kamel Essabane, Arnold Yasin Mol en Rashied Alibux. Essabane werkt als ingenieur bij een gemeente en studeert filosofie en religies in hedendaagse samenlevingen. Mol, die zich op 20-jarige leeftijd tot de islam bekeerde, is medeoprichter van de internationale islamitische denktank Deen Research Center (DRC) en heeft een gedegen theologische scholing. Alibux is voormalig eindredacteur van de islamitische omroep NMO. 'Wetenschap, milieu, identiteit, filosofie en religiekritiek zijn enkele hoofdthema's die op de site worden behandeld.

Blogteam

Er komt verder een blogteam, waar ook niet-moslims voor worden uitgenodigd. Bijdragen van islamcritici zijn welkom. Zelfs van PVV-leider Geert Wilders. Pektas-Weber: 'Voorwaarde is wel dat hij zijn stuk onderbouwt met argumenten die voldoen aan onze criteria, die dus naast kritisch ook verfrissend zijn.'

De naam van de site grijpt terug naar de vroegste periode van de islam, toen de moskee naast een ruimte voor gebed ook een plek was waar moslims (mannen en vrouwen) elkaar opzochten om verschillende ideeën, problemen en belangen te bespreken.

Volgens de initiatiefnemers vonden toen ook geregeld discussies met andersgelovigen plaats en werden ambassadeurs uit verschillende culturen ontvangen. Zij hopen dat de Nieuwemoskee tot een soortgelijk platform, in een moderne jas, zal uitgroeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden