Website one11 is journalistiek nieuwjaarscadeau tegen cynisme

AMSTERDAM 'Een journalistiek nieuwjaarscadeau voor Nederland.' Zo noemt Bas Mesters, correspondent voor NOS en NRC Handelsblad in Italië, de website www.one11.nl, die op 1 januari 2011 om 1.11 uur de lucht in gaat. Correspondenten en verslaggevers van diverse Nederlandse nieuwsmedia geven een stem aan gewone mensen in alle uithoeken van de wereld 'die iets willen oplossen, die niet bij de pakken neerzitten, die de mouwen opstropen'.

Het is een journalistiek initiatief tegen het cynisme. Er mag veel mis zijn in de wereld, gelukkig zijn er ook personen die zich onvermoeibaar blijven inzetten voor een betere wereld, stelt Mesters. Op hun eigen manier, meestal op kleine schaal, buiten het beeld van de massamedia. Zoals de man die met zijn scooter al jaren de wacht houdt bij een Chinese brug om mensen met zelfmoordplannen te behoeden voor de sprong.

Of de Zuid-Soedanese zangeres die voorgaat in de onafhankelijkheidsstrijd. En de Italiaanse vrouw die strijdt tegen al het bloot en de vernedering van de vrouw op de Italiaanse televisie.
Maar er zijn ook Nederlandse 'helden', zoals de veiligheidsmanager op een ROC in Den Haag, die zich tegen de tijdgeest in blijft inzetten voor probleemjongeren.

Al het leed in de wereld
'Dagelijks melden wij journalisten al het leed in de wereld', aldus Mesters. 'Dit keer is de boodschap anders: mensen kunnen iets betekenen, mensen kunnen iets veranderen.' Enkele maanden geleden bedacht hij het plan voor 'one11'. Hij benaderde journalisten van diverse Nederlandse media. Tientallen correspondenten, verslaggevers, eindredacteuren, fotografen en opmakers zegden hun medewerking toe. Ook journalisten van de Volkskrant doen mee.

De website www.one11.nl begint met elf verhalen van personen die inspireren. Daarna komt er elke dag een verhaal of filmpje bij. 'Geen goednieuwskrant, maar verhalen die schuren als het leven. Het is geen naieve journalistiek, wel kritisch positief', aldus Mesters. Hij doet het omdat journalistiek 'naast deprimerend ook inspirerend kan zijn'. Mesters: '2010 was een jaar met veel negatief nieuws. Maar er zijn ook mensen die bouwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.