Web van vrienden

Twee jaar geleden werd Hyves geboren, een netwerk om vrienden te maken op internet naar buitenlands voorbeeld. Het is een trekpleister voor hoog opgeleide jongeren....

Op de ochtend dat de krant meldt dat mannen steeds vaker zonder ‘beste vriend’ door het leven gaan, zijn er drieduizend mensen lid geworden van het vriendennetwerk op internet, Hyves.

Ze beginnen als lid, maar zonder vrienden (0), en worden niet uitgenodigd om vrienden te worden. Ze zijn ook geen vrienden van vrienden (0) - ze zijn eigenlijk helemaal niks, in Hyves-land.

Ze hebben nog geen foto of een video. Op de plek waar hun pasfoto moet komen, staat nu een irritante foto van een doldwaze clown of van de sidekick van talkshowhost Jensen, Jan. Geen krabbels (0), geen berichten (0), geen gadgets (0).

Vrienden (0). Hatelijker kan sociaal gezien een boodschap niet zijn, in Hyves-land dan.

Maar het kan allemaal nog goed komen. De drieduizend zijn op Hyves om vrienden te maken, om net als die bijna 2,5 miljoen anderen vrienden van vrienden te worden, zodat je melige filmpjes kunt uitwisselen of kunt vertellen welk zogenaamde exclusieve gebeurtenis moet worden gecheckt. Na de reis naar Londen praat je bloggend je 221 vrienden even bij. Misschien krabbelt een vriend iets terug, zo van: Zooooooo, London, zeggggg.

Wie héél véél Hyves-vrienden heeft, is Jan Peter Balkenende (40.585), aangeduid als JPB. Dimpy (33) is een van die vrienden, een struise blondine uit Arnhem die samen met een reuzenschildpad is gefotografeerd. Of Tamara (161) uit Katwijk die van paarse vlinders houdt, Suzanne (48), volgeling van Jezus Christus, en Thijs (134) die JPB en dj ErickE (3823) als vrienden heeft gescoord.

Denise (18) schrijft als reactie aan JPB: ‘heeJ balkenende!! geinugg dat ie zoveel vrienden heeft!

dOeii xxjes denise

Maar JPB heeft niet zomaar zoveel ‘vrienden’. Daar zorgt zijn campagneleider Jack de Vries voor. Zijn vriendenpeil wordt zorgvuldig op orde gehouden, en zo lezen we op zijn profiel dat JPB zelfs een musical over Abba waardeert.

Waarom Hyves? ‘Hyves is een geweldig netwerk’, laat JPB weten. ‘Ik heb al heel veel leuke contacten opgedaan omdat jongeren mij bijvoorbeeld ook wijzen op hun ouders die mij weer kennen.’

De eerste politicus die zomaar op Hyves verzeild raakte was D66’er Bert Bakker(740). Daarna was het vooral Wouter Bos (22.041) die zich als ingezetene van Hyves-land afficheerde.

Wat levert Hyves politiek gezien op? ‘Geen idee’, vertelt Wouter Bos. ‘Het is gewoon een prettige manier om een grote groep jongeren die zich niet per se met politiek bezighouden, te benaderen. Maar ik doe het niet om mezelf een soort hipheid aan te meten.’

Inmiddels zijn er 85 politici op Hyves actief, afgezien van Jan Marijnissen doen alle lijsttrekkers mee, en staat het bijna vast dat de nieuwe premier een Hyver zal zijn.

Zo lang bestaat het nog niet, Hyves, maar het is in korte tijd uitgegroeid tot een fenomeen, en een trekpleister voor jonge, hoogopgeleiden. Na Marktplaats, en Hotmail, de meest bekeken Nederlandse site. Met de eigen messenger-service, meer focus op de dance-scene en – vooral de uitgebreide aandacht voor politiek, stijgt het aantal leden nu per maand met honderdduizend.

Precies twee jaar geleden begonnen Raymond Spanjar (385), Koen Nam (206) en Floris Rost van Tonningen (207) dit Nederlandse vriendennetwerk, ook wel social networking geheten, en naar buitenlands voorbeeld opgericht.

SixDegrees.com was het eerste in de Verenigde Staten opgezette vriendennetwerk op internet. Uitgaande van het idee dat in 1929 door de Hongaarse schrijver Kartinthy Frigyes in het verhaal Chains werd geformuleerd dat de complete mensheid door maar vijf tussenpersonen met elkaar in contact kan komen – van aboriginal naar eskimo. Na SixDegrees volgden in Amerika zeer populaire sites als FrieVVdster, Orkut en MySpace.

De Larense hockey- en jeugdvrienden Floris en Raymond waren als internetondernemer al succesvol geweest met IEX, een internetgemeenschap over beleggen, en Koen met een draadloze internet service, Hubhop. Op een dag in het Vondelpark viel daar opeens Hyves, de naam, een verbastering van hive, bijenkorf. Maar ook een plaats is voor de buzz.

En nu zitten ze met z’n allen in een kaal uitgevoerd, oversized Amsterdams grachtenpand en werken er twintig mensen, zoals Nine (215), Suzanneke (215), Boris (82), Martijn (140), Henk (59), Emiel (56) en Meral (153) heten. Natuurlijk is de Hyves-directie al meerdere keren, zij het voorzichtig, benaderd om overgenomen te worden, en werd er zelfs gesuggereerd dat Talpa Hyves zou opkopen – voorlopig niet meer dan een ongecorrigeerde roddel op een weblog.

Raymond: ‘Hyves is groter geworden dan wijzelf, en dan krijg je dit soort verhalen. Hoe groot we zijn merkten we toen we er een keer uitlagen. Het leek wel alsof het totale sociale leven van mensen opeens was ontwricht. Ik kreeg een heleboel zeer boze telefoontjes. Zo van: ‘Jezus, nou ben ik vandaag jarig, valt het systeem uit, en kan ik niet op Hyves worden gefeliciteerd’. Ik schrok me rot, dat het zo ver gaat.’

Nou En (299), Nederlandstalige opwindende punkrockers uit Kampen, en makers van teksten als,

En de dagen van oktober

Trekken traag en grijs voorbij

Kijk, de wolken drijven over

En er zit geen rust in mij,

zijn op Hyves, en niet zomaar.

Nog niet zo lang geleden braken twee machtige Engelse acts, the Arctic Monkeys en Lily Allen, door via het internationale vriendennetwerk, MySpace. Dat wil Nou En uit Kampen dus ook, maar dan via Hyves.

‘We hebben een klein budget, en alle publiciteit moeten we aangrijpen. En aangezien er veel jonge meisjes op Hyves zitten, moet je hier gebruik van maken.’

Voorlopig moeten ze het nog afleggen tegenover Ilse DeLange (3382), Di-rect (3442) en Opgezwolle (2213). Maar Hyves-vriend Marjolein (124) heeft wel het beste voor met de band, krabbelt ze: ‘Ik ben een van de 4 die jullie een goede avond moeten gaan bezorgen, dus bier, water, snoep is al geregeld en de kleedkamer is tiptop!

Marco Derksen (6) is adviseur sociale media en de man achter marketingblog, Marketingfacts. Hij zegt dat Hyves een belangrijk onderdeel is van ‘de sociale media-beweging’; technologie die laagdrempelig is en ertoe leidt dat iedereen in groter verband zijn boodschap op het internet zet. ‘Steeds meer mensen, niet alleen politici of artiesten, profileren zich op het net’, zegt Derksen. ‘Ik denk dat deze beweging ook invloed zal hebben op het gedrag van mensen: iedereen wordt opener, en raakt eraan gewend meer van zichzelf te laten zien.’

Dat steeds minder mannen ‘een beste vriend’ hebben, zoals de krant meldt, heeft volgens Derksen niks te maken met vluchtige contacten via internet, zoals in hetzelfde artikel werd verteld.

‘Je ziet juist gebeuren dat mensen door netwerken als Hyves of door MSN veel meer contact met elkaar hebben. Vaak zie je dat mensen die actief zijn via de nieuwe technologie ook in het dagelijks leven sociaal zijn.’

Raymond Spanjar: ‘We gaan eigenlijk steeds meer op de werkelijkheid lijken. Dus mensen die in het normale leven wel eens worden gestalkt, zien dat op Hyves terugkomen. Maar natuurlijk niet als het gaat om vrienden, en echte vrienden. In het echte leven heb ik vijf echte vrienden, hier op Hyves 385.’

Leden van Hyves die een baby krijgen, laten het netwerk meegenieten, net zoals overleden Hyves-vrienden in de gemeenschap worden betreurd.

‘Tot mijn grote verdriet ben ik genoodzaakt deze hyve te beheren voor mijn man, Luc. Luc is op 8 mei j.l. door een snelheidsmaniak van de weg gereden en hij heeft dit ongeluk niet overleefd. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen deze Hyves af te sluiten. Luc’s laatste verhalen en gedachtes staan erop en die wil ik graag voorlopig nog bewaren.‘

Dit schreef Jolanda Houx-Peverelli op de pagina van haar in mei dit jaar overleden 35-jarige man Luc Houx (27). ‘Ik kan zijn pagina niet afsluiten’, vertelt ze. ‘Hij is al weg uit het echte leven, en dan is hij ook weg uit het Hyves-leven. Dat vind ik moeilijk. Zie deze pagina maar als zijn dagboek, dat voor iedereen is te lezen. Als een eerbetoon aan hem.’

Ook is inmiddels het eerste Hyves-huwelijk aanstaande. Raimond de Hullu (26) werd vorig jaar september uitgenodigd om de pagina van een vriend uit te checken en daar zag hij een kleine foto van een vriend van een vriend. Raimond mailde haar, Geneviève Baudin (63) geheten, ze maakten een afspraak en een half jaar later woonden ze in Den Haag samen. Een maand geleden, in een kamer vol waxinelichtjes en Dolly Parton, vroeg hij haar.

‘Ik heb dit toch aan Hyves te danken’, aldus Raimond. ‘Daarom heb ik ze gevraagd of ze mijn huwelijk willen sponsoren.’

De verregaande openheid die deskundige Derksen signaleerde, leidt ook tot een soort online versie van Spoorloos. Michelle (83) vond familieleden terug die ze na de scheiding van haar ouders uit het oog was verloren, en iedereen die het mag weten. Lesley (49) zocht op Hyves naar haar halfbroer Patrick die ze maar twee keer in haar leven had gezien en ze houdt het niet droog. ‘Toen kreeg ik vandaag van hem bericht, hij was het! Ik was zo blij dat ik moest huilen!’

Of Nederland door Hyves kan uitgroeien tot één groot vriendennetwerk, weten de bedenkers niet. Vrienden van vrienden van vrienden van vrienden van vrienden, klinkt bijna als één kleffe kameraadschappelijke samenleving. Maar een vriend ben je in de wereld van Hyves al snel, erkent Spanjar, daar hoef je weinig vriendschappelijks voor uit te halen. Zoals je ook gemakkelijk – want gratis – lid kunt worden, zonder dat je daarna nog iets hoeft te ondernemen. 40 procent van de leden neemt niet de moeite om één keer per maand iets aan zijn pagina te veranderen, dus er zijn veel slapende vrienden.

Derksen heeft het idee dat Hyves niet meer is dan een zeer tijdelijk fenomeen. ‘Ik woonde vroeger in een dorp met drie kroegen. Het ene jaar stond je in de ene kroeg, en het jaar daarop was het nieuwtje er weer af, en ging je naar de andere. Zo zal het met Hyves ook vergaan. Op een gegeven moment gaan ze ergens anders vrienden maken.’

Wat je overigens op Hyves niet lukt, is een vriend te worden van jezelf. Als je dat probeert, kom je op de site van eerstelijnspsycholoog Ineke Suijkerbuijk (0). Die moet je helpen vriend te worden van jezelf, en zij wordt dan ook vaak benaderd.

‘Op zich is het vrienden worden met jezelf niet vreemd’, aldus Suijkerbuijk. ‘Jezelf accepteren met sterke en zwakke kanten; leven met jezelf waarbij je in de waarheid leeft.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden