Web van liefde, lust en list mist in Decamerone

Vijf middeleeuwse verhalen over lust, jaloezie en moord, geënsceneerd in wisselende tijdsperiodes en locaties. Vaak werkt het, maar in sommige optredens worden de door lust, spijt of jaloezie getergde personages potsierlijk.

null Beeld Leo van Velzen
Beeld Leo van Velzen

Waarom trapt de mens telkens in de val van liefde, lust en hartstocht, aangezien die steevast eindigen in jaloezie, haat en moordlust? Die moraal dampt uit vijf verhalen die toneelschrijver Erik-Ward Geerlings selecteerde uit de Decamerone ('het boek der tien dagen') van Giovanni Boccaccio. Deze laat-middeleeuwse schrijver verzamelde honderd vertellingen in een raamwerk: tien mensen zijn een pestepidemie in Florence ontvlucht en doden de tijd met het verzinnen van morbide verhalen. Er wordt hoog opgegeven over trouw, liefde en verlangen - des te groter de val.

Arie de Mol regisseert deze vijf wellustige vertelsels in alle hoeken van het Appeltheater in Den Haag en de naastgelegen kerk. Drie jaar geleden deed hij dit met Toneelgroep Maastricht in een Zuid-Limburgse kasteelhoeve.

Niet elk optreden is even geslaagd. Soms is de speelstijl zo karikaturaal en clownesk dat een gat gloort tussen de dichterlijke zinnen en de kluchtige tableaus. De door lust, spijt of jaloezie getergde personages worden dan potsierlijk, zoals de terminale koningin van Geert de Jong die op haar sterfbed de bisschop smeekt haar te bespringen.

Gelukkig werkt het vaak wel. Zoals bij de magistrale entree van een machtswellustige kroonprinses en haar gevolg; de brokaten draagstoel steekt machtig mooi af bij de onttakelde kerk. Ook de strakke enscenering van een driehoeksverhouding in een hippe loft stevent spannend af op het bloederige slot. De afwisseling in tijden en locaties geeft lucht - van vooroorlogs strand naar boerenschuur en van middeleeuw naar nu. Maar je mist een raamwerk van acteurs die ons meezuigen in hun motivatie een avond lang een web te spinnen van liefde, lust en list.

Decamerone

Theater
Door: De Appel, naar Giovanni Boccaccio.
Regie: Arie de Mol.
4/6, Appeltheater, Den Haag. Aldaar t/m 3/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden