We zijn een hoop abnormaliteiten de normaalste zaak gaan vinden

‘Het gaat er niet om hoe het overkomt, het gaat er om hoe het bedoeld is.’..

Of: ‘Het gaat er niet om hoe het bedoeld is, maar hoe het overkomt.’

Het zijn diametraal tegenovergestelde invalshoeken bij het bespreken van een misverstand of een conflict.

De doorbraak is er dan al. De opening is er. Het is bespreekbaar.

Vaak gaat het in zulke gevallen om gedrag en de interpretatie daarvan. Die kan veel misverstanden oproepen. Of juist niet.

‘We vinden onszelf de maat der dingen, maar ons gedrag is niet zo normaal als we onszelf voorhouden. Ons gedrag leren we van mensen zoals onze ouders, die zelf ook zijn vastgelopen in hun manier van communiceren. Veel problemen houden we zelf in stand zonder ons eigen gedrag nog ter discussie te stellen.’

Zoiets tik je natuurlijk niet zomaar op, maar pas als je dat met gezag kunt. Michiel Hoogerhuis en Martijn van Oorschot debiteren deze wijsheid op de flap van hun boek Alle gedrag is communicatie. Hogerhuis is ‘gespecialiseerd in de menselijke interactie en veranderingsvraagstukken van groepen en het individu’. Van Oorschot is gepromoveerd cultureel antropoloog.

Het citaat geeft meteen de premisse aan: er is iets mis in onze omgangsvormen, onze lichaamstaal. Sterker nog, daar zijn we ons van bewust en daar willen we iets aan doen.

Voor degenen die zich daarin herkennen, lijkt het boek een uitstekende keuze.

Misschien is de premisse iets te topzwaar voor degenen die niet op voorhand overtuigd zijn. Al zal een enkel voorbeeld dat de auteurs opperen voor iedereen herkenbaar zijn. Wie met een somber gezicht in de tram zit, krijgt andere reacties dan degene die zit te stralen.

En wie een keer zit te somberen, raakt snel in een spiraal terecht. ‘We zijn een hoop abnormaliteiten zelfs normaal gaan vinden. Dan is het niet verwonderlijk dat veel mensen worstelen met zichzelf en met de communicatie met anderen’, aldus de auteurs waarop een verwijzing volgt naar burn-out rond je 30ste en de 900 duizend mensen die antidepressiva slikken. Dit is kortom een gebruiksaanwijzing voor naturel normaal doen. (GH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden