Taalgebruik!Woord van de week

We willen geen vijgen na Pasen, de rest is zever in pakskes

Dialect, jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Dit keer: lessen uit België.

Niet zo heel lang geleden deden we nog lacherig over de absurd lange formatieperiode in België, waar men na de verkiezingen van mei 2019 zestien maanden (494 dagen) nodig had om tot een nieuwe coalitie te komen. En we wáren al verminderd onder de indruk van het formatievermogen van onze zuiderburen sinds de historisch trage Belgische formatie uit 2011, waarmee het land wereldrecordhouder lang formeren werd (541 dagen).

Begin april meldde De Speld nog vrolijk in deze krant dat stuurloze Nederlanders naar België afreisden om in godsnaam even geregeerd te worden. Inmiddels is het lachen ons vergaan. Het lijkt erop dat de Nederlandse poging tot een kabinetsformatie naar de dieperik gaat. Dus nu het opeens een ander paar mouwen is: wat kunnen we leren van de Belgen?

Misschien dit. Als u zich in een straatje zonder eind bevindt waar niets te rapen valt, zult u op uw schreden moeten terugkeren. Anders blijft u ter plaatse trappelen. Of komt u van een kale reis thuis en raakt iedereen benadeligd. Het kan niet de bedoeling zijn Nederland zo op zijn honger te laten.

Soms kan men politieker best even op de rooster leggen en hen er fijntjes aan herinneren: er moet ondanks alle verstoorde verhoudingen, linksom of rechtsom, vroeg of laat, maar liever vroeg, aan één koord getrokken worden. Wie niet inschikt, mag ervanonder muizen. Wij verlangen ernaar weer op beide oren te slapen; met alle partijpolitieke impasses hebben wij geen affaire, daar maakt men maar even abstractie van. Het moet uit zijn met het gefoefel. We willen geen vijgen na Pasen. De rest is zever in pakskes.

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden