We shall overcome, the Seeger sessions

Soepel zingende Springsteen

Gijsbert Kramer

In 1997 leverde Bruce Springsteen een bijdrage aan een eerbetoon op cd voor de Amerikaanse folkactivist Pete Seeger. Het doodgespeelde We Shall Overcome kreeg bij Springsteen weer betekenis, en zelf zou het project 'the boss' inspireren tot een diepgaand onderzoek van de Amerikaanse folktraditie.
Seeger Sessions is de ondertitel van de nieuwe cd, maar het gaat niet zozeer om werk van Seeger zelf als wel om soms stokoude traditionals die mede dankzij hem in de jaren zestig aan de vergetelheid werden ontrukt.

Of we rouwig moeten zijn om het ontbreken van een If I Had A Hammer valt te bezien. Sterker nog, de enige Seeger-hit, We Shall Overcome, is op dit album de zwakste schakel.

Springsteen horen we verder vooral zoals we hem veel te weinig hebben gehoord: uitbundig lekker soepel zingend, en eindelijk ontdaan van die zoemende synthesizers die al zijn platen van de laatste twintig jaar zo ontsierden.

De blazers, strijkers, tokkelaars en zangstemmen hier verzameld maken van The Seeger Sessions zo'n feestelijk geheel dat je hem bijna zou smeken al zijn platen vanaf Born In The USA (1984) met hetzelfde stel muzikanten, ook in één sessie, opnieuw op te nemen. Zo ontspannen en toch dwingend als Springsteen hier klinkt, klinkt hij hooguit op het concertpodium. Dit zijn zijn eigen Basement Tapes die hopelijk net als Bob Dylan indertijd een heel nieuw publiek voor de klassieke oude Amerikaanse folk weten te interesseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden