DagboekSarah Morgan (1842-1909)

We horen het geschut in Baton Rouge; gaat de stad in vlammen op?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

4 augustus 1862. Het brandende ramschip Arkansas van de Zuidelijke Staten, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, op de Mississippi bij Baton Rouge. Op de achtergrond het oorlogsschip Essex van de Noordelijke Staten.  Beeld Getty
4 augustus 1862. Het brandende ramschip Arkansas van de Zuidelijke Staten, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, op de Mississippi bij Baton Rouge. Op de achtergrond het oorlogsschip Essex van de Noordelijke Staten.Beeld Getty

Louisiana, 4 augustus 1862

Een nieuw dagboek! Waar zal ik zijn bij het einde? Terug aan mijn oude schrijftafel in mijn geliefde kamertje, veilig thuis? Of heb ik dan geen thuis meer en ben ik wat voor mij erger is dan de dood: een zwerver, zonder een plek die ‘thuis’ heet?

Zullen de blanco pagina’s beschrijven hoe Baton Rouge in vlammen opgaat en wij alles verliezen? Zal ik bij het einde nog steeds rondzwerven of heb ik dan een nieuw huis gevonden in New Orleans? Zal ons vrede vergund zijn, of blijft het oorlog?

Niemand die het weet. Het lot zal het beslissen. Schrijf pagina na pagina, dag in dag uit, en noteer het beslissende moment. Het zal veel dagen kosten, zorg dat ze voorbij vliegen en dank de hemel dat het einde weer een dag naderbij is. Heb geduld. Deze oorlog kan niet eeuwig duren, en dan komt de gezegende vrede! Zal ik in staat zijn ervan te genieten?

We zijn nu op de plantage van dr. Nolan, zo’n tien kilometer oostelijk van Baton Rouge. We kunnen van hier het geschut horen. Iedereen is zo aardig voor me dat ik niet zou moeten klagen, maar ik kan er niets aan doen, ik blijf naar huis verlangen.

Ik heb een kleine kamer op de eerste verdieping, met een dak­kapel die uitkijkt op het noorden. Ik zag een grote groep ruig uitgedoste guerrilla’s voorbijtrekken.

Sarah Morgan (1842-1909), dochter van een rechter in het Amerikaanse Zuiden. Ingekort fragment uit The Civil War Diary of a Southern ­Woman. Touchstone, 1991.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden