Taalgebruik!Woord van de week

We hoeven niet alles wat akelig of moeilijk of stomtoevallig is te ‘omarmen’

Dialect, jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. We hoeven niet per se alles te ‘omarmen’.

Terwijl we in het afgelopen anderhalf jaar nauwelijks aan werkelijke omhelzingen mochten doen, rukte de overdrachtelijke omarming op, vooral in twee verschijningsvormen. De eerste was die waarbij iemand zei dat hij/zij (best vaak een zij) in een moeilijke periode een grote levensles had geleerd. Vaak klonk dit verlicht en psychologisch vergevorderd: ‘Ik heb geleerd de onzekerheid te omarmen.’ Deze persoon had de zaken duidelijk op orde, de copingmechanismen lagen netjes gestreken en gevouwen op de plank. Bij de tweede verschijningsvorm ried iemand een ander voorzichtig iets aan, een bescheiden suggestie. Bijvoorbeeld: ‘Misschien is het juist iets wat je moet leren omarmen, die twijfel/het geploeter/de menselijke sterfelijkheid?’

Ik weet niet hoe het met u zit, maar het omarmen van abstracte begrippen vind ik een beetje veelgevraagd. Sowieso ben ik meer van een andere school, die van: niets mis met een beetje weerstand, ontkenning, tegenzin of vertraagd begrip.

Het noodlot aanvaarden: oké, goed, als het moet. Schoorvoetend, morrend, pruilend, onder protest en dan nog alleen noodgedwongen accepteren dat we feilbaar, kwetsbaar, sterfelijk et cetera zijn: vooruit. Maar huggen met de dood? Nee, er zijn grenzen. Sinds wanneer is je ergens mee ‘verzoenen’ trouwens niet goed genoeg meer? En waarom dat mooie woord ‘omarmen’ verpesten en er zalvend-zeurende persoonlijke-groei-speak van maken?

Graag doe ik de gretige omarmers daarom een voorstel. Zullen we in plaats van ‘omarmen’ het lelijke woord ‘knuffelen’ offeren? Als in: gaat heen en knuffel uw sterfelijkheid, als u het echt niet laten kunt. Knuffel alle abstracties naar keuze, knuffel de coronacrisis met al haar beperkingen, knuffel haar gerust plat, als u wilt. U bent vast al meer een knuffelaar dan ik, dus als u toch bezig bent: heel fijn.

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden