Review

We haten elkaar meer dan de joden is een ontluisterende schets van Palestijnse broederstrijd

Ontluisterende schets van Palestijnse broederstrijd.

null Beeld
Beeld

'Het gaat me aan het hart, maar we haten elkaar meer dan de Joden. Wat is er met ons aan de hand?' De Palestijnse psychiater Iyad el-Sarraj kwam in zijn laatste jaren liever niet meer buiten - hooguit in zijn tuin in Gaza-stad. Hij vertelt over een vriend die 23 jaar in een Israëlische gevangenis had gezeten. Eenmaal vrij, kwam hij in de burgeroorlog tussen Hamas en Fatah terecht. 'Aan het eind van mijn leven stel ik mezelf moeilijke vragen. Maar het blijft het oude verhaal: we hebben elkaar altijd vermoord.'

Non-fictie
Els van Diggele
We haten elkaar meer dan de Joden
Athenaeum;
325 pagina's; 22,50 euro.

Moord is de rode draad in dit deprimerende boek. We haten elkaar meer dan de Joden schetst honderd jaar Palestijnse geschiedenis. Honderd jaar waarin de Palestijnen nooit in staat zijn geweest een vuist te maken. Niet tegen de Joodse immigratie en later ook niet tegen de staat Israël. Liever ging men elkaar te lijf. Eerst was er de strijd tussen de machtige families Hoesseini en Nashashibi. Na de oorlog was er de terreur van Yasser Arafat. Nu is er de broederstrijd tussen Hamas en Fatah. En zo zijn er twee Palestijnse ministaatjes waarin niets functioneert en Israël de schuld krijgt van alles. Els van Diggele sprak met tientallen mensen. Ze luisterde naar hun verhaal en vroeg naar hun visie op de Palestijnse verdeeldheid. Ze moest de antwoorden er vaak uit trekken. Omstanders schoten haar aan: waarom vraag je dat? Je bent toch geen spion?! Waar iedereen wél graag over vertelde, was wie de schuld was van alle ellende. De Israëli's natuurlijk. Maar vooral: die anderen.

We haten... is het derde deel van een drieluik. Van Diggele schreef eerder over de conflicten binnen Israël en een portret van de christenen in Jeruzalem. Die eerdere delen lieten de lezer in verbijstering achter. Hoe kunnen mensen zo met elkaar omgaan, elkaar zo haten? Dit derde deel gooit daar nog een schepje bovenop. Het is ontluisterende literatuur voor wie nog hoopt dat het daar ooit goed komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden