Tv-recensieHaroon Ali

We gaan van handen wassen naar handsfree, maar verder gaat het goed met Nederland

null Beeld -
Beeld -

Maandag 9 maart 2020 was de dag dat Nederland stopte met handen schudden. Premier Rutte laste een persconferentie in om ons te waarschuwen, die serieus en gewichtig begon, zoals je vaak in Amerikaanse rampenfilms ziet. ‘Dit gaat echt nog wel enige tijd duren’, zei Rutte over de impact van het coronavirus. Maar géén paniek. ‘We zijn een nuchter landje’, en de manager van Nederland heeft een ‘pakketje maatregelen’ klaar liggen om het virus in te dammen. We zitten namelijk nog altijd in de ‘indamfase’. De zwaardere maatregelen hoort u wel als we ‘de volgende fase’ hebben bereikt.

De spanning werd echter gelijk ontzenuwd door een grapje over ‘voetzoenen’, ‘elleboogstoten’ en andere alternatieven. Nog knulliger was de afsluiting van de persconferentie, toen de premier Jaap van Dissel van het RIVM tóch een hand gaf. ‘O, sorry, dat mag niet meer!’, riep Rutte. ‘Sorry! Nee, ho ho, over over!’ Hij tikte toen paniekerig met zijn elleboog tegen Van Dissel. ‘Erg hè, zo’n gewoonte’, zei de premier toen hij wegliep. Voor nu werkte dat wel relativerend, heerlijk Hollands. Maar als we hier straks Italiaanse taferelen krijgen, verwacht je ook de ernst van premier Giuseppe Conte, die het openbare leven stillegde.

Premier Rutte schudt per ongeluk toch de hand van Jaap van Dissel (RIVM). Beeld NOS
Premier Rutte schudt per ongeluk toch de hand van Jaap van Dissel (RIVM).Beeld NOS

Het gevolg was ook dat velen Ruttes handsfree policy weglachten. Geeft u mensen nog een hand, vroeg een verslaggever van Nieuwsuur aan een Brabantse burger. ‘Ja hoor, waarom niet? Anders had ik nu ook corona van jouw microfoon gekregen.’ De gasten van Op1 hadden elkaar voor de show geen hand gegeven, maar voetzoenen vond Alexander Pechtold (D66) wat onhandig. ‘Ik ben meer van ellebogen geven, dat is meer politiek.’ Inkoppertje. Klaas Dijkhoff (VVD) werd ook even gepest aan de telefoon, omdat de Brabander met een verkoudheid in thuisquarantaine zit.

Bij Jinek werd de wereldwijde coronacrisis met wat meer gevoel voor drama besproken. De beurzen maakten maandag een vrije val en er is een olie-oorlog gaande. De economie gaat dus een flinke opdonder krijgen, voorspelde Jort Kelder. Het ging ook over Italië, waar niemand meer mag reizen, zelfs niet naar familie. Het is een ‘totale lockdown’, herhaalde Eva Jinek. ‘Chinese maatregelen’, vertelde een verslaggever vanuit Rome. Zij geeft geïnterviewden ook geen hand meer. ‘Ik houd echt afstand en als ik een reportage draai, ga ik niet meer een microfoontje bij iemand opdoen.’

We zijn een nuchter landje, maar daarbuiten escaleert de coronacrisis in rap tempo. En Ruttes maatregelen worden nogal absurdistisch gebracht. Vrijdag mochten we nog handen schudden, maandag niet meer. ‘We kunnen dit alleen als we dit met 17 miljoen mensen doen’, benadrukte de premier nog. Is de handdruk echt passé? We zijn namelijk ook een koppig landje. Zal het virus worden ingedamd, of moeten we over een week of twee ál het contact vermijden? We zien het in de volgende fase.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden