In de modeMannenlaarzen

We gaan de laars deze winter dragen op meer manieren dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden

Wie de laars past, trekke hem aan dit seizoen, want zelfs voor de grootste ijdeltuit is er een geschikt paar te vinden.

Cécile Narinx
Vanaf links: Salvatore Ferragamo, Lanvin, Dolce & Gabbana, Prada, Fendi, Etro Beeld Imaxtree
Vanaf links: Salvatore Ferragamo, Lanvin, Dolce & Gabbana, Prada, Fendi, EtroBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Een ideale trend voor mannen die – al dan niet daartoe genoopt door de verlengde lockdown – van wandelen houden, liever niet op sneakers kuieren en het overdreven vinden om hun bergschoenen uit het vet te halen voor een rondje Utrechtse Heuvelrug. De grote grove laars was een dikke hit op de plankiers, en werd veelvuldig gesignaleerd bij Prada (in de bonkige spekzolenvariant), bij Etro (in de gaucho-variant), bij Dolce & Gabbana (in de schaapherdervariant, met bergschoenveters), bij Fendi (in de motorlaarzenvariant) en bij Lanvin zelfs in de kleuterlakregenlaarsvariant. We kunnen rustig stellen dat alles tussen een paardrijlaars en een visserslaars voorbijkwam. De meest geziene kleuren waren veilig zwart en bruin.

Hoe gaan wij het dragen?

Op meer verschillende manieren dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Zo combineerde Salvatore Ferragamo kniehoge stoffen laarzen met een keurig werkpak met een bermuda in plaats van een lange pantalon. Marni hield het ruig met een losse rode leren broek in de laarzen en een ruiten jas over een wollen trui. Dolce & Gabbana kozen voor avontuurlijk en pastoraal, met een pluizige jas en een schaapvormig accessoire, Fendi koos voor grove boots onder een luxe leren mantel, Prada hield het nerdy met een ceintuurloze jarenvijftigregenjas en Lanvin maakte er een artistiek geheel van met een kralenketting en broekspijpen die in de kleur van de laarzen waren gedipt.

Prince William werd zo’n beetje geboren met regenlaarzen aan. Beeld Tim Graham Photo Library via Get
Prince William werd zo’n beetje geboren met regenlaarzen aan.Beeld Tim Graham Photo Library via Get

Valkuilen vermijden doe je zo

Het is misschien een beetje oneerlijk dat er bij valkuilen óók een foto van Prince William staat want, a) als Britse prins word je zo’n beetje geboren met regenlaarzen aan, want zoals we leerden van The Crown is het gros van de familiepercelen modderig en totaal ongeschikt voor ander schoeisel en b) het stond hem reuze schattig. Waarom dan toch? Om te illustreren dat felgekleurde rubber laarzen, hoe tof ze ook voorbijkwamen op de catwalk van Lanvin, van een vent al snel een kleuter maken – zeker als er ook nog gele kikkeroogjes op staan.

Prins Charles sleet zijn jonge jaren voornamelijk in poloshirt en paardrijlaarzen, zoon William wordt regelmatig gekiekt op rubberen Wellington boots. Beeld Tim Graham Photo Library via Get
Prins Charles sleet zijn jonge jaren voornamelijk in poloshirt en paardrijlaarzen, zoon William wordt regelmatig gekiekt op rubberen Wellington boots.Beeld Tim Graham Photo Library via Get

Een bekend mens

Geen enkele familie is zo bedreven in het dragen van kakkineuze buitenkleding als de Britse koninklijke. Prins Charles sleet zijn jonge jaren voornamelijk in poloshirt en paardrijlaarzen, zoon William wordt regelmatig gekiekt op rubberen Wellington boots, genoemd naar Arthur Wellesley, de modieuze hertog van Wellington en premier van het VK die ze (in leren oerversie) droeg bij de slag bij Waterloo in 1815. Van pa Charles erfde William ook de voorliefde voor waxjas en tweedpet, een verdraaid handig hulpje als het prinselijke gewas op de kruin danig is uitgedund. De herdersstaf-achtige wandelstok van Charles is, voor alle duidelijkheid, géén trend deze winter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden