Review

Wazig focus breekt The Naked Shit Songs op

Als spreektheater begint de opera veelbelovend, maar met de zang vervliegt het intellectuele kaatsspel. De Graaff wil te veel tegelijk: en filosoferen en een requiem schrijven voor Theo van Gogh.

Guido van Oorschot
Huba de Graaff Beeld Hanna Hachula
Huba de GraaffBeeld Hanna Hachula

Poep speelt geen rol in The Naked Shit Songs, de nieuwe opera van Huba de Graaff. Blote mannenkonten wel. Zie ze staan, Gilbert & George, het kunstenaarsduo dat wordt vertolkt door de zingende broers Nigel en Christopher Robson. De riemen gaan los, pantalons zakken, witte onderbroeken flodderen rond de enkels. Met de rug naar het publiek buigen de heren voorover, een riante blik biedend op harige billen en meer.

The Naked Shit Songs

Opera
Holland Festival
Huba de Graaff, Regie: Marien Jongewaard
22/6, Stadsschouwburg, Amsterdam

Gilbert & George, de echte, kijken het geamuseerd aan vanaf rij twee in de Rabozaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Ze zien immers de enscenering van hun beroemde selfie voor de tentoonstelling The Naked Shit Pictures. Toen die in 1996 het Stedelijk Museum aandeed, lokte Theo van Gogh hen voor Een Prettig Gesprek naar de tv-studio. Rond het transcript van dat interview, plooide Huba de Graaff haar opera.

Lees verder onder de foto.

De Britse kunstenaars Gilbert (r) en George poseren in 1996 voor een van hun Naked Shit Pictures in het Stedelijk Museum Amsterdam. Beeld anp
De Britse kunstenaars Gilbert (r) en George poseren in 1996 voor een van hun Naked Shit Pictures in het Stedelijk Museum Amsterdam.Beeld anp

Als spreektheater begint de voorstelling veelbelovend. Met de rappe mond van acteur Xander van Vledder lokt Theo van Gogh de kunstenaars uit hun tent. Grappig contrasteren de Robsonbroers de temerige stem van de geboren Italiaan Gilbert met het sonore Engels van George.

Zodra de zang erbij komt, vervliegt die karakterisering. Weg is het intellectuele kaatsspel, de zinnen lopen zwaar. Aan grijze melodiek kunnen de swingende pop-, jazz- en latinritmes van het begeleidingsbandje weinig verhelpen.

Huba de Graaff wil te veel: én snedig filosoferen met Gilbert & George, én een pleidooi voeren voor artistieke vrijheid én een requiem schrijven voor Theo van Gogh. Een wazig focus breekt The Naked Shit Songs op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden