WATT failliet door schuld en geluidsoverlast

ROTTERDAM - Het Rotterdamse poppodium WATT is failliet gegaan door aanhoudende geluidsoverlast, een grote schuldenlast en een onduidelijke rol van de gemeente. Dat concludeert de Rekenkamer Rotterdam in een onderzoek naar de sluiting van het poppodium.

Club WATT in Rotterdam. © anp

WATT was de opvolger van het bekende Nighttown aan de Kruiskade. Sinds 2008 had het nieuwe poppodium moeite de zaak financieel gezond te laten draaien. 'Het pand voldeed niet als poppodium. Daardoor waren flinke investeringen nodig, vooral om de geluidsoverlast tegen te gaan. De aanhoudende geluidsoverlast was de doorslaggevende oorzaak voor het faillissement', stelt de rekenkamer.

In een reactie zegt wethouder Antoinette Laan van kunst en cultuur dat er al een akkoord voor een 'doorstart' lag, maar dat de eigenaar van het pand zich op het laatste moment terugtrok, omdat de bank hem geen lening meer wilde geven. Op het pand rustte een hypotheek van 6 miljoen euro, terwijl het maar 1,8 miljoen euro waard is. 'Tja, hoe zakelijk moet je als gemeente dan nog zijn', aldus Laan.

Diffuus

De rekenkamer noemt de rol van de gemeente diffuus. Wel heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad altijd voldoende informatie gegeven over WATT om er besluiten over te kunnen nemen. 'Die droegen echter wel bij aan de bestuurlijke complexiteit rond het podium. Er waren veel partijen met vaak tegengestelde belangen bij de zaak betrokken. Dat bemoeilijkte het maken van afspraken.'

De gemeente gaf formeel alleen subsidie, maar ging zich ook bemoeien met andere zaken. Ze stelde expertise beschikbaar, was partij bij onderhandelingen over de doorstart en nam herhaaldelijk een bemiddelende rol op zich. Via leningen en subsidies heeft de stad vanaf het begin 3,5 miljoen euro in de zaak gepompt.

Aansprakelijk

'Door de actieve rol van de gemeente gingen de andere partijen er te veel van uit dat de gemeente garant zou staan bij financiële problemen. Dit had invloed op hun beslissingen', aldus de rekenkamer. De curator van WATT vraagt zich om die reden af of de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld. Dat weet hij begin volgend jaar zeker, als hij zijn onderzoek heeft afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden