Aangeboden door VisitBruges

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Waterpaleizen en luchtkastelen tegen klimaatverandering en overbevolking

Hete hangijzers op Triënnale Brugge 2018 zijn klimaatverandering en uitdijende steden. Verschillende architecten hebben zich bij het creëren van hun bouwwerk laten inspireren door deze vraagstukken. De Nigeriaans-Nederlandse Kunlé Adeyemi en zijn team NLÉ zoeken de oplossing op het water, net als zijn Vlaamse collega Peter van Driessche. Maar wie weet, liggen er ook mogelijkheden voor nieuwe leefruimte in de lucht.

Beeld Jan Dhondt

In het kunstenparcours dat de komende maanden het straatbeeld van Brugge domineert, springt ‘MFS III – Minne Floating School’ van Kunlé Adeyemi in het oog. De Nigeriaans-Nederlandse architect, ontwerper en creatief onderzoeker bouwde een drijvende school op het Minnewater die dienstdoet als prototype van een constructie die voldoet aan onze fysieke en sociale behoeften in het licht van de almaar groeiende uitdagingen waarvoor het klimaatprobleem ons stelt.

Meedeinen

Het is niet zijn eerste multifunctionele school op het water. Adeyemi was net in Amsterdam zijn eigen bureau begonnen, toen in 2011 duizenden bewoners van Makoko, een gigantische Nigeriaanse sloppenwijk op palen, hun huis en spullen waren verloren als gevolg van een overstroming. Een jaar later dreigde dit te worden herhaald, waardoor een groot deel van de stad op palen moest worden geëvacueerd. Hij sprong in de bres voor zijn geboorteland en begon het ‘African Water Cities Project’. Hoofdvraag: hoe kan een stad water omarmen?

Adeyemi, die tien jaar bij Rem Koolhaas heeft gewerkt, kreeg geld van de VN om een school te bouwen in de rivier van de Nigeriaanse zakenstad Lagos, vlakbij Makoko. Hij doopte het 'Makoko Floating School'. Kinderen zijn er altijd welkom, óók tijdens het regenseizoen, want het paviljoen kan meedeinen op de golven van het stijgende waterpeil. Bovendien is het gemaakt van gerecycled organisch afval, hout en producten uit de buurt en zorgen zonnepanelen voor stroom - volkomen duurzaam dus. Niet gek dat Adeyemi in 2016 op de Architectuur Biënnale in Venetië de prestigieuze Zilveren Leeuw won.

Lees meer over dit onderwerp in het dossier:

Visit Brugge

Beeld Jan Dhondt

Kenniscentrum

Het iconische Minnewater in Brugge zal natuurlijk niet zo snel overstromen als de Nigeriaanse delta. Maar het is wel een prachtige plek om tijdens Triënnale Brugge aandacht te vragen voor de sociaalecologische problemen op onder meer het Afrikaanse continent. Namelijk razendsnelle verstedelijking, een dreigend grondstoffentekort en de stijgende zeespiegel. ‘MFS III – Minne Floating School’ doet dat door constant open huis te houden als inspiratiebron voor schone energie-ideeën en oplossingen rond landwinning. Deze Belgische versie van ‘Makoko Floating School’ wordt een plek van samenwerking, waar leerlingen uit Brugse scholen lessen kunnen volgen en hun werken zullen tentoonstellen. Daarnaast is het de bedoeling dat deze drijvende school fungeert als prototype dat als kenniscentrum kan dienen voor lokale gemeenschappen waar het risico op overstromingen daadwerkelijk op de loer ligt.

De lucht in

Helemaal in lijn met de klimaatneutrale, maatschappelijk geëngageerde boodschap van Adeyemi ligt het bouwwerk INFINITI²³, van de Vlaamse architect Peter van Driessche. Zijn verticale leefstructuur op het water bij de Site Oud Sint-Jan laat zien hoe je nieuwe ruimte kunt creëren; de rechthoekige units zijn plekken om te wonen, te werken en te leven. Waar projectontwikkelaars in grote steden constant zoeken naar toekomstige ruimte om te kunnen bouwen, toont Van Driessche hoe het ook anders kan. Namelijk door dichter bij elkaar te wonen, met kleinere behuizing en mobiel te kunnen bewegen op de almaar stijgende waterspiegel.

Waar Adeyemi en Van Driessche de beschikbare ruimte op het water benutten, droomt de Argentijnse kunstenaar en architect Tomás Saraceno van een toekomst in de lucht, met vliegende steden die energieneutraal zweven op zonne- en windenergie. Voor zijn video-installatie ’Bruges Aerocene Tower’ in de Poortersloge maakte hij prototypes met ultralichte zonnepanelen als zeilen en ballonnen. Nu zijn het nog modellen waar we alleen maar naar kunnen kijken, maar wie weet wat de toekomst brengt?

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden