Waterjurk en kubusvormig T-shirt
Vormgeving..
Deze opvallende haute couture is een al even opvallende co-productie van modeontwerper Mattijs van Bergen en landschapsarchitect Anouk Vogel. Het gebeurt maar zelden dat een architect en een modeontwerper zo nauw samenwerken. De verschillen tussen beide disciplines zijn daarvoor te groot. Zo is het ontwerpproces van de architect oneindig veel complexer. Ook de omloopsnelheid verschilt sterk. Waar een architect in elk geval de pretenties heeft om voor de eeuwigheid te bouwen, daar put de modeontwerper zich uit om vier keer per jaar een nieuwe collectie te tonen.
Tegelijkertijd proberen steeds meer modeontwerpers zich aan dit keurslijf te onttrekken met meer tijdloze creaties. Architecten op hun beurt onderkennen steeds vaker dat een meer vluchtige architectuur die inspeelt op actuele behoeften ook zo zijn voordelen heeft. Wat zou er gebeuren als een architect en een modeontwerper aan één ontwerptafel plaatsnemen – deze prikkelende vraag was voor het Amsterdamse architectuurcentrum Arcam aanleiding voor de tentoonstelling Fashion & Architecture waarbij vier van zulke gelegenheidsduo’s een gezamenlijke creatie tonen.
Vogel en Van Bergen hebben dit dilemma van een seizoensgedicteerde output (de modeontwerper) en een ontwerp dat de seizoenen juist moet doorstaan (de landschapsarchitect) inventief opgelost met een jurk die het hele jaar door als basis kan dienen voor een bloemrijke decoratie die wisselt met de seizoenen.
De vier duo’s zijn zorgvuldig gekozen. Zo is Kentroy Yearwood, de ontwerper van een stoere maar duurzame denimcollectie, gekoppeld aan architect Jeroen Bergsma van 2012Architecten, een Rotterdams bureau dat voor zijn rafelige gebouwen gebruik maakt van gerecyclede materialen. Van oude elektriciteitsdraden is een jurk vervaardigd die doet denken aan een vrouwelijk corset. Onmiskenbaar de invloed van Yearwood is de sierlijke vorm en kleurige frisheid.
Ontwerpster Farida Sedoc maakt onder de noemer Hosselaer streetwear die is geïnspireerd op de wereld van MTV en hiphop. Ook Marc en Nicole Maurer van Maurer United Architects laten zich inspireren door straatcultuur als graffiti. Sampling is voor deze drie ontwerpers geen taboe maar een bron van inspiratie. De Maurers namen De Stijl als uitgangspunt voor een serie T-shirts. In plaats van een reguliere paspop modelleren ze de stof om gestapelde kubussen. Deze hoekige shirts zijn door Sedoc bedrukt met kleurige prints in de kleuren rood, blauw en geel.
Architectenbureau Benthem Crouwel is gekoppeld aan de jonge ontwerpster Iris van Herpen, die expressieve creaties maakt. Zo is de Amerikaanse popster Lady Gaga – beroemder om haar extravagante outfits dan om haar zangcapaciteiten – al eens gespot in een jasje van Van Herpen. Net als Benthem Crouwel maakt ze gebruik van experimentele materialen die ze met ingenieuze constructies tot een vloeiend geheel maakt. Samen ontwierpen Van Herpen en architecten Jan Benthem en Mels Crouwel een jurk van transparant kunststof. Dit materiaal hebben ze met een föhn verhit waarna het in golvende vormen is gebogen. De jurk met de toepasselijke naam Pure water oogt als een uiteenspattende golf water die zich om een vrouwenlichaam krult.
De jurk is een speelse verwijzing naar de ‘badkuip’ die aan het Museumplein in Amsterdam wordt gebouwd. Met deze geuzennaam omschrijven ook Benthem en Crouwel zelf hun ontwerp voor de nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Dankzij Van Herpen straalt de jurk met zijn organische vorm een spontaniteit uit die de technocratische ontwerpen van Benthem Crouwel missen. Dát kan er dus gebeuren als een architect en een modeontwerper aan dezelfde ontwerptafel plaatsnemen.