‘Watergraafsmeermaffia’ splijt Trouw

Een goede hoofdredacteur is goud waard, maar vind er maar eens een. Dat dat nog niet meevalt, weten ze ook bij Trouw en Het Parool....

Jean-Pierre Geelen

De commotie is het grootst bij het protestants-christelijke ochtendblad, dat een opvolger zoekt voor Frits van Exter, die per 1 april afzwaaide. Enige tijd geleden werd Elma Drayer, chef van het katern Letter & Geest, gevraagd te solliciteren voor de functie. Ze aarzelde, maar na enige interne druk besloot ze de procedure in te gaan.

Drayer verscheen voor de vijfkoppige selectiecommissie, waarin naast de Haagse burgemeester Wim Deetman, ook de Trouw-collega’s als Willem Schoonen en Co Welgraven zitten. Drayer werd uiteindelijk afgewezen.

Kan gebeuren. Vorige week kregen Trouw-redacteuren bericht van de selectiecommissie: ‘Op uitdrukkelijk verzoek’ van drie leden uit de commissie had zich een nieuwe kandidaat aangemeld: Willem Schoonen, die dan ook de selectiecommissie zou verlaten.

Die mededeling zette kwaad bloed bij een deel der Trouw-redactie: columnist Wim Boevink verspreidde een brief waarin hij zijn verontwaardiging uitsprak over de gang van zaken. Formeel was Drayer afgewezen op onvoldoende managementervaring, maar op de achtergrond speelde iets heel anders: de ‘Watergraafsmeermaffia’ had volgens Boevink de benoeming van Drayer tegengehouden. Daarmee doelde hij op het kamp van oud-linkse redacteuren die, kennelijk woonachtig in dat Amsterdamse stadsdeel, Drayer zouden verwijten dat ze Letter & Geest te veel in de neoconservatieve geest van haar voorganger Jaffe Vink (thans hoofdredacteur van Opinio) zou maken. Boevink, die met zijn brief weer woede wekte, vraagt Drayers afwijzing te her-overwegen. Volgens hem heeft Drayer veel draagvlak op de redactie, wat haar tot de geschiktste kandidaat zou maken.

Betrokkenen willen over de zaak niets kwijt. Maar dat het de redactie hoog zit, is duidelijk: de kwestie is deze week aan de orde geweest in het bestuur van de stichting Christelijke Pers, mede-eigenaar van de krant, alwaar gesproken werd van ‘een gevaarlijke tweedeling’ op de redactie.

Bij de Amsterdamse krant Het Parool hebben ze hun eigen problemen: sinds het vertrek van Erik van Gruijthuijsen mist de krant een opvolger. Tientallen gegadigden passeerden de revue, maar een besluit kwam maar niet, overigens zonder dat de krant er zichtbaar onder leed. Naar verluidt verkeert het proces zich nu in de eindfase, met nog maar enkele kandidaten. De naam van Hubert Smeets, hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, doet hardnekkig de ronde, maar hij ontkent even hardnekkig. De andere naam is die van Barbara van Beukering, chef van het Volkskrant Magazine, die zich wijselijk onthoudt van commentaar.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden