Drama

Water for Elephants

Arme dieren

Zo magisch als het lijkt voor het minderjarige publiek, zo weinig sprookjesachtig gaat het er bij een circus achter de schermen aan toe.

Tenminste, als je de twee circusfilms moet geloven die nu in de bioscopen te zien zijn: de horror-komedie Balada triste de trompeta en kostuumdrama Water for Elephants.

Ze kunnen haast niet méér van elkaar verschillen, maar het idee over het circus is hetzelfde: buiten de piste is het een submaatschappij met eigen wetten. Nieuwkomers kunnen maar beter zo snel mogelijk die regels en machtsverhoudingen leren. Maar dat doen ze natuurlijk niet.

In Water for Elephants is de nieuwkomer Jacob (Robert Pattinson, na de Twilight-vampierserie met een verfrissende blos op de wangen), een gesjeesde student diergeneeskunde die in 1931 op een circustrein belandt en zijn begerige oog meteen laat vallen op de vrouw (Reese Witherspoon) van de hardvochtige circusdirecteur (Christoph Waltz).

Je hoeft niet het gelijknamige bestseller van Sara Gruen te hebben gelezen om te weten hoe dat afloopt.

Maar regisseur Francis Lawrence (I Am Legend) worstelt met de combinatie van meeslepende romance en drama. Alleen een heel welwillend oog ziet chemie tussen Witherspoon en Pattinson. De werkelijk prachtige decors compenseren het gebrek aan romantiek wel, zeker in het strijklicht dat cameraman Rodrigo Prieto maar al te graag vangt. Maar een beetje afbladderende verf en maden in het leeuwenvoer zijn niet voldoende vergane glorie voor een circus dat op de rand van faillissement balanceert.

Aan de andere kant: ellende overheerst toch al. Lawrence kan met tragedie veel beter uit de voeten. En Waltz is met zijn bekende combinatie van charme, sadisme en zieligheid opnieuw beklemmend goed.

Een scène waarin deze met misselijkmakend fanatisme een olifant mishandelt, is daardoor stukken indrukwekkender dan het om elkaar heen gedraai van Pattinson en Witherspoon. En dan moet de finale, al aan het begin van de film aangekondigd als ‘een van de grootste rampen in de circusgeschiedenis’, nog komen.

Water for Elephants is meeslepend als drama, maar wel omdat je meer voelt voor die arme dieren dan om de belangrijkste personages.

En dat was vast niet helemaal de bedoeling.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden