Wat zijn James Bonds favoriete bestemmingen?

De kans is niet groot, maar hij bestaat: dat u net zo bereisd bent als James Bond. In de 53 jaar en 24 'officiële' films dat de spion in overheidsdienst nu actief is, moest hij voor werk ruim vijftig landen en wat fictieve plekken bezoeken. Dus toch nog flink wat gebieden heeft de wereldreiziger onbetreden gelaten. Afrika en Australië zijn goeddeels witte vlekken in Bonds geografische dekking.

De locaties op onderstaande kaart vormen overigens slechts een selectie uit het totaal van steden en landen waar Bond ooit was.

The Man With The Golden Gun Beeld
The Man With The Golden GunBeeld

Je zou denken dat die reislust te maken heeft met de citymarketing van steden die tegen elkaar opbieden om in een film als decor te mogen dienen. Afgelopen maart schreef de Engelse krant The Daily Mail dat Mexico-stad 20 miljoen dollar wilde betalen om op een positieve manier in de nieuwe Bondfilm Spectre te komen. Bron van dat bericht: de gehackte e-mails van Sony, productiemaatschappij van Bond.

Of dat business as usual is, is een goed bewaard geheim - hacken is een vrij nieuw fenomeen. Maar vaststaat dat na de eerste vier films, die nauwgezet de eraan ten grondslag liggende romans volgden, sinds You Only Live Twice (1967) afscheid is genomen van Flemings originelen. Soms werden vrijelijk ingrediënten uit vele boeken tegelijk gekozen, soms werd alleen nog de titel overgenomen en soms werd alles nieuw bedacht (Die Another Day). En dat liet makers vrij in hun keuze voor de locaties. Feit blijft ook dat Bonds reislust uit de koker van zijn schepper komt. De Engelse schrijver Ian Fleming reisde veel, al was het maar om zijn eigen werk te checken. The Sunday Times, zo schreef de Engelse krant The Guardian afgelopen week, stuurde hem zelfs op een volledig betaalde wereldreis voor een serie artikelen. 'Jouw lezers kunnen zich weliswaar niet identificeren met James Bond en zijn elegante heldinnen, maar die exotische decors spreken hun des te meer aan.

'En hup, daar ging Fleming, naar Hongkong, Macao, Tokyo, Honolulu, Los Angeles, Las Vegas, Chicago, New York, Berlijn, Hamburg, Wenen en Monaco. Onder meer. En dan had hij ook nog een buitenhuis op Jamaica, genaamd Goldeneye.

Dat Bonds reisbestemmingen tegenwoordig ook commerciële doelen dienen, lijkt evenwel zonneklaar. De budgetten zijn immens. Spectre heeft tegen de 300 miljoen dollar gekost, al weer 50 miljoen meer dan de voorlaatste, Skyfall. Dan moet al het potentieel geïnteresseerde publiek worden behaagd. Niet verwonderlijk dus dat in Skyfall Shanghai en Macao een belangrijke rol speelden. Haalden blockbusters twintig jaar geleden nog 70 procent van hun inkomsten uit de VS, nu staat China op het punt de belangrijkste afzetmarkt te worden.

Onveranderd blijft - en dat is in essentie natuurlijk de charme van het hele fenomeen - de nostalgische aanname achter het vele reizen van 007, namelijk dat Groot-Brittannië een wereldmacht is die zich roert in alle uithoeken om de wereld te behoeden tegen lieden die het slechtste met ons voor hebben. Dat is net zo ironisch als het feestelijke beeld dat de openingsscène van Mexico-stad toont. En ironie hoort bij Bond als drugsdoden bij Mexico-stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden