Cultuur Wat vonden we ervan?

Wat vonden we ervan?

Wat vonden bezoekers van Prix de Rome Architectuur 2018 (Het nieuwe Instituut, Rotterdam t/m 10 maart).

Yongwong Kwon (33), Architect

‘Deze tentoonstelling gaat over de Sixhaven, een driehoekig havengebied in Amsterdam-Noord. Vier architecten zijn gevraagd om een architectonisch voorstel te doen voor het gebied. Met maquettes, foto’s en miniatuur objecten laten ze hun ­visie op het gebied zien. Ik vond het voorstel van Rademacher de Vries knap gemaakt, het is een ontzettend mooi en gedetailleerd gangenstelsel in de maquette. Je ziet trappetjes, gangen en een grote ronde uitholling in het midden, die lijkt op een gigantisch zwembad. Alle muren en stenen zijn van grijs beton. Het is wat mij betreft geen realistisch plan, het ziet er wel interessant uit.’

René (58) en Niels Daane (25), Ziekenhuismedewerker en consultant

Niels: ‘Het werk van Katarzyna Nowak sprak mij enorm aan. Ze heeft zich laten inspireren door andere steden in de wereld. Op de maquette die zij heeft gemaakt staan verschillende gebouwen van wit gips. Je herkent bijvoorbeeld de vormen van het Pantheon in Rome, met smalle trappen, uithollingen en strakke hoeken.

René: ‘Dit is een tentoonstelling voor liefhebbers van bouwkunde en architectuur. Mijn persoonlijke favoriet was de maquette van Allessandra Covini, waar de mogelijkheid tot recreatie wordt aangeboden. Er zijn verschillende tuintjes, hoekjes om te spelen en door het vele water is het mogelijk om er met een bootje te varen. Dat is een leuk idee voor zo’n drukke stad als Amsterdam.

Hanjo Ruiter (67) en Annemiek Mandjes (67), Zeilmaker en ex-kantoormedewerker en ex-zeilmaker

Hanjo: ‘Er staat een maquette van Rademacher de Vries genaamd Babel, dat vind ik helemaal niks. Het is gemaakt van beton, heeft veel smalle gangetjes en is erg kolossaal. Ik vind dat je zo’n gebied ergens moet laten zoals het is, dit concept staat daar haaks op.

Annemiek: ‘Allessandra Covini wil binnen haar maquette verschillende haventjes, stranden en parken met gekleurde torentjes, een nieuw natuurgebied met veel water creëren. Er zijn trappetjes naar beneden, dat biedt ondergrondse mogelijkheden. Het is een kleurrijk geheel, misschien best een realistisch plan. We hebben zelf een bootje waarmee we wel eens in de Sixhaven aanmeren, leuk als er iets zou veranderen, het is een niemandsland.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden