Cultuur Wat vonden we ervan?

Wat vonden we ervan?

Wat vonden bezoekers van Daniel Shea – 43-35 10th Street (Fotografiemuseum Foam, ­Amsterdam, tot en met 27 januari)

Anne-Mieke Does (54) en Theo Broersen (59)

Yogadocent en werkzaam in het hoger onderwijs.

Anne-Mieke: ‘Daniel Shea maakt voor zijn foto’s gebruik van verschillende technieken. Hij heeft bijvoorbeeld foto’s over elkaar heen geplaatst, hij heeft negatieven van foto’s uitvergroot en ingelijst en het glas van de lijsten beschilderd met matte witte verf, bijzonder en verrassend’.

Theo: ‘Toen ik binnenkwam, ben ik begonnen met het lezen van de tekst met uitleg over de tentoonstelling. Vervolgens stapte ik de gang in met de fotootjes van New York, het viel me op dat de kleuren en scherpte heel helder zijn, dat vind ik intrigerend en ik vroeg me af hoe hij dat voor elkaar krijgt. Normaal gesproken voel ik me niet aangetrokken tot kleine foto’s, maar deze keer heb ik ervan genoten.

Mark Keukens (26) en Ivo van den Bongaardt (26)

Student bouwkunde en student geneeskunde.

Ivo: ‘Je word in het begin van de tentoonstelling meteen onder­gedompeld in allerlei fotootjes. Je krijgt ook grotere werken te zien. Knap dat hij de stad in perspectief zet door er kleine, menselijke dingen uit te pakken, zoals ramen die openstaan of camera’s die in hoekjes hangen. Ik vond het prettig dat het voornamelijk ging om wat er op de foto te zien is en niet om hoe de foto is genomen.

Mark: ‘Daniel Shea laat met zijn foto’s een stad in beweging gezien. Wolkenkrabbers waar een hijskraan naast staat en blaadjes naast dwarrelen. De imperfecties maken deze zakelijk ontworpen stad interessant. Je ziet bijvoorbeeld in gevels van gebouwen kleine onregelmatigheden en dingen die niet kloppen of goed aansluiten.’

Thijs Baan (38) en Anastassia Tcherneva (36)

IT-consultant en bankier

Anastassia: ‘Volgens mij zijn het niet allemaal foto’s, sommige stukken zijn, denk ik, geschilderd. Ik vind de foto’s nogal kaal en kil. Er was er een die me wel aansprak, een groot gebouw in New York waarnaast blaadjes in het water liggen, dat is een mooi contrast. Ik heb het idee dat de fotograaf het belangrijk vindt dat er meer gebouwd wordt en er minder natuur is, er komt ook veel eenzaamheid in voor.

Thijs: ‘Ik vond de architectuurfoto’s het meest aantrekkelijk. Je ziet contouren, vormen en strakke lijnen van de gebouwen. Dat vind ik interessant om naar te kijken. Er zijn ook kleinere foto’s met boomblaadjes die lijken te zweven, je ziet tegelijkertijd ook de schaduw, wat het beeld heel dubbelzinnig maakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden