Wat vonden de critici deze week (48) van de bioscoopfilms?

Wekelijks selecteert de Volkskrant films die u niet mag missen. En een aantal die u met gerust hart kunt overslaan. Deze week: By the Sea is niet de mislukking die velen verwachtten, de topcrew van Bridge of Spies en een hitkomedie over Hitler, Er ist wieder da.

Oliver Masucci in Er ist wieder da. Beeld
Oliver Masucci in Er ist wieder da.Beeld

By the Sea

In 2005 speelden Jolie en Pitt laatst samen in een film, Mr. & Mrs. Smith. Die samenwerking leverde hen een huwelijk en veel slechte recensies op. Nu verschijnt het echtpaar voor het eerst weer samen in een film, geregisseerd door Jolie Pitt. Kunnen zij de smet van Mr. & Mrs. Smith van zich afwerpen?

Wanneer een echtpaar in een hotel aan de Franse zuidkust verblijft, volgt ieder al snel zijn eigen routine. Terwijl Vanessa in het appartement achterblijft, worstelend met een onbesproken verdriet, zoekt Roland, een alcoholistische auteur met een schrijfblokkade, inspiratie in de omgeving en het café van kastelein Michel (Niels Arestrup). Samen ondernemen de echtelieden weinig. Elkaar aanraken doen ze nauwelijks. En toch voel je dat ze nog veel van elkaar houden.

Bradd Pitt en Angelina Jolie Pitt in By the Sea. Beeld
Bradd Pitt en Angelina Jolie Pitt in By the Sea.Beeld

Het vergt enige inspanning om onder het crèmekleurige oppervlak van By the Sea te komen, schrijft Volkskrant-recensent Kevin Toma. 'Ook vanwege het bezonnen verteltempo: zelfs wanneer Vanessa in de muur een gluurgat ontdekt en haar kersvers getrouwde, permanent geile buren begint te bespieden, laat Jolie Pitt de plot liever ruisen en zinderen dan knallen' Toch charmeert hem dat ook, Toma geeft de film vier sterren.

De recencent van NRC is vooral te spreken over de mensen die Angelina Jolie Pitt inschakelde om haar te helpen: 'Jolie Pitt verzamelde een uitstekende crew om zich heen, met als belangrijkste kracht Christian Berger, de vaste cameraman van Michael Haneke. Zijn gebruik van natuurlijk licht is schitterend. Daardoor is By the Sea niet de mislukking geworden die velen verwachtten, eerder een gedurfd en overduidelijk zeer persoonlijk project.' Ook NRC geeft ook vier sterren.

Recensiespiegel

de Volkskrant

Bridge of Spies

Een film gemaakt door Steven Spielberg, de broers Coen en Tom Hanks, dat moet wel een cinematografisch hoogtepunt opleveren. De meningen van de recensenten zijn verdeeld.

De Amerikaanse rechter in Bridge of Spies is glashelder: de te berechten Sovjet-spion mag wat hem betreft op de elektrische stoel. Advocaat James Donovan (Tom Hanks), eigenlijk gespecialiseerd in verzekeringszaken, wordt geacht precies voldoende juridische bijstand te verlenen, maar niet té veel. Ook de CIA meldt zich met een verzoek, eis eigenlijk. Alle informatie van de cliënt direct doorspelen, in het landsbelang. Maar de overheid treft in Donovan de verkeerde patriot: rechtschapener Amerikanen zijn er niet.

Tom Hanks in Bridge of Spies. Beeld
Tom Hanks in Bridge of Spies.Beeld

Volkskrant-recensent Bor Beekman geeft vier sterren en noemt Tom Hanks, in zijn vierde samenwerking met Spielberg 'geknipt voor de rol als aimabele doch standvastige held, maar ook een tikje voorspelbaar.'

Volgende recensent van The Guardian is er sprake van een gouden samenwerking en geeft Bridge of Spies vijf sterren. 'Spielberg onthult, zonder cynisch te worden, fatsoen en morele moed te midden van de Realpolitiek. Hij werkt dan ook met een uitstekend geschreven scenario door de Britse toneelschrijver Matt Charman en een herkenbaar script van de broers Coen.'

Recensiespiegel

de Volkskrant

Er ist wieder da

Hitler paradeert door de straten van Berlijn, als onderdeel van de Duitse hitkomedie Er ist wieder da. Ruim twee miljoen Duitsers gingen al naar de verfilming van Timur Vermes' bestseller.

Recensent Bor Beekman is niet direct overtuigd: 'Er kleeft iets gemakzuchtigs aan de wijze waarop Wnendt de realiteit inbedt in zijn film. Want wat zegt het eigenlijk als passanten graag op de foto gaan met een als Führer verklede malloot? Of als ze Hitler groeten als die voorbijrijdt met cameraploeg? Maar middels die curieuze, botsende stijlmix houdt de regisseur zijn publiek wel listig in zijn greep. Wie Er ist wieder da ziet, móét zich verhouden tot Adolf Hitler. Die is niet weg. En hij is ook geen clown.' Hij geeft de film drie sterren.

Beeld uit Er ist wieder da. Beeld
Beeld uit Er ist wieder da.Beeld

'Wnendts komische satire, naar de bestseller van Timur Vermes, komt vaak gevaarlijk dicht in de buurt van een klucht, maar overtuigt in de momenten waarin Hitler-acteur Masucci, compleet met snorretje en spuuglok, echte mensen op straat aanspreekt en we te zien krijgen hoe die op hem reageren', schrijft de recensent van Cinema.nl. Het oordeel: drie sterren.

Recensiespiegel

de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden