Wat vonden de critici deze week (39) van de bioscoopfilms?

Wekelijks selecteert de Volkskrant nieuwe films die u volgens de filmrecensenten niet mag missen. Deze week meningen van de critici op een rij over The Intern met een glansrol voor Robert De Niro, het indrukwekkende huwelijksdrama 45 Years en het mooie maar vluchtige Félix et Meira.

Tom Courtenay en Charlotte Rampling in 45 years. Beeld
Tom Courtenay en Charlotte Rampling in 45 years.Beeld

The Intern

De 70-jarige Ben, gepensioneerd industrieel en weduwnaar te Brooklyn, weet het zeker. 'Ik heb een gat in me en dat moet worden gevuld.' Met tai chi, een cursus Chinees en kooklessen lukt dat niet, dus doet Ben (Robert De Niro) iets ongebruikelijks: op zijn oude dag wordt hij stagiair bij een hippe internetwinkel in tweedehands mode.

Ben is als stagiair een flinke aanwinst, ondanks zijn hoge leeftijd. Al krijgt hij aanvankelijk niet eens zijn laptop aan de praat, de immer in maatpak gestoken Ben leert vlug en vindt legio manieren om zich nuttig te maken. Al gauw kan het bedrijf niet meer zonder hem en dat geldt al helemaal voor oprichtster en directrice Jules (Anne Hathaway), aan wie hij als stagiair wordt gekoppeld.

Robert De Niro en Anne Hathaway in The Intern. Beeld
Robert De Niro en Anne Hathaway in The Intern.Beeld

Volkskrant-recensent Kevin Toma roemt de hoofdrolspelers van The Intern. Volgens Toma maken zij er samen iets moois, echts en teders van zonder misplaatste romantiek. 'Hoe goed De Niro en Hathaway op elkaar zijn ingespeeld, blijkt misschien het best uit de hotelscène, waar Jules en Ben in badjas op bed liggen en over de problemen in Jules' leven praten.' Vier sterren.

Trouw vindt de film niet erg spannend, maar is net als de Volkskrant enthousiast over de cast. De film krijgt drie sterren. 'De Niro (72) is geweldig als de stagiair die zich ontpopt als mentor, psycholoog en beste vriend, iemand die kijkt en luistert en met zijn kalme, vriendelijke voorkomen al snel de reddingsboei is voor het bedrijf. En voor de drukke baas, gespeeld door Anne Hathaway. Als in een ouderwetse 'comedy of manners' bespreekt Meyers de rol van man en vrouw, baas en werknemer in de moderne samenleving. Misschien niet de hele rit even opwindend, maar wel goed voor een glimlach.'

Aan de lofrede voor De Niro komt maar geen einde. Ook NRC is onder de indruk van de Hollywood-coryfee. 'De Niro laat hier weer eens zien hoe goed hij zowel komedie als drama beheerst.' Vier sterren voor The Intern.

Charlotte Rampling als Kate in 45 years. Beeld
Charlotte Rampling als Kate in 45 years.Beeld

45 Years

Kate en Geoff Mercer (Charlotte Rampling, Tom Courtenay), bevinden zich in een fase waarin het leven is uitgekristalliseerd: gepensioneerd, geen kinderen, enkel nog oude vriendschappen. Hun 45-jarige huwelijksfeest is op komst en vraagt aandacht - wel of niet Happy Together van The Turtles op de muzieklijst van de dj?

En dan ontwricht het verleden het nu. Zestig jaar nadat een vriendin van Geoff tijdens een wandeltocht in een Zwitserse gletsjerspleet is verdwenen, schuift haar lichaam tevoorschijn onder het terugwijkend ijs. Katya heette ze, en dat de vrouw mogelijk meer betekende dan vermoed, wordt allereerst duidelijk aan Geoffs lichaamstaal.

Recensent Bor Beekman noemt de film een indrukwekkend huwelijksdrama met sterke acteurs en roemt de regisseur. 'Andrew Haigh beschikt over een uitzonderlijk fijn filmersoog. Met zijn derde speelfilm maakt hij de hooggespannen verwachtingen waar.' Haigh brak in 2012 door met Weekend, de film won de jongerenprijs op het IFFR in 2012 en kreeg 4 sterren in de Volkskrant.

NRC is lovend over de regie van Andrew Haigh en beloont hem met 5 sterren. 'De film toont aan dat je voor een aangrijpend meesterwerk weinig meer nodig hebt dan een gelaagd verhaal met complexe psychologische inzichten, een stel uitstekende acteurs en een regisseur die geen trucs nodig heeft om alles recht te doen.'

Ook Cinema.nl is enthousiast over 45 Years en roemt vooral de cast. 'Met grandioze acteurs als Rampling en Courtenay hoef je niet veel meer te doen dan de camera te laten draaien; Haigh vangt hun ingetogen spel in lange shots en met veel close-ups, en levert een prachtige, verstilde tragedie af.' 4 sterren.

Hadas Yaron als Meira in Félix et Meira. Beeld
Hadas Yaron als Meira in Félix et Meira.Beeld

Félix et Meira

Meira, die met haar echtgenoot en dochtertje een geïsoleerd leven leidt in de chassidisch Joodse wijk van Montreal, gaat kopje onder in dit streng religieuze milieu. Tot haar pad kruist met dat van de iets oudere, duidelijk in haar geïnteresseerde Félix.

Wat Félix op zijn beurt van Meira wil, lijkt hij zelf niet precies te weten. Als door het leven slalommende atheïst worstelt hij met de dood van zijn vader. Misschien dat hij bij Meira antwoorden zoekt die hij zelf niet kan vinden. Is het echte liefde? Een tijdelijke betovering?

Volkskrant-recensent Kevin Toma geeft Félix et Meira drie sterren. De Canadese regisseur-scenarist Maxime Giroux brengt de romantische spanning tussen Félix en Meira mooi over. De acteurs in Félix et Meira voelen hun personages uitstekend aan en slepen je mee in de romantische spanning van hun onzekere avontuur. Zonder overdrijving laat regisseur Giroux hun dralen en naar elkaar smachten.

NRC noemt de Canadese film vluchtig. 'Félix et Meira vertelt een van die tragisch-romantische liefdesgeschiedenissen waar film en literatuur voor uitgevonden zijn. Maar het eindresultaat is vluchtig, terwijl de liefde bestendig is. Giroux is een teder observator, maar hij had nog zoveel dieper kunnen kijken. Het feit dat hij in zijn film niet oordeelt is een deugd, maar zijn visie blijft voorzichtig.' Drie sterren.

Cinema.nl geeft Félix et Meira drie sterren. 'Het is een subtiel verhaal over zoeken en aftasten, over toenadering en nabijheid.' Ook is de recensent enthousiast over de regisseur. 'Giroux is niet geïnteresseerd in een bevrijdende kus, die laatste ademstoot van romantische drama's.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden