Wat vonden de critici deze week (34) van de bioscoopfilms

Wekelijks selecteert de Volkskrant nieuwe films die u volgens de filmrecensenten niet mag missen. Deze week: de futloze Adam Sandler in Pixels, het surrealistische Réalité en is Woody Allen nog altijd feilloos in Irrational Man?

De hoofdrolspelers in Woody Allens nieuwe film Irrational Man, Emma Stone en Joaquin Phoenix. Beeld ANP

In Pixels wordt de wereld bedreigd door buitenaards leven dat de vorm heeft aangenomen van Donkey Kong en PAC-MAN. Had de NASA anno 1982 maar geen capsule met info over de computerspelende mens de ruimte in moeten slingeren - de ontvangende partij interpreteerde dat als oorlogsverklaring. Een ridicuul én origineel plotidee, vindt Bor Beekman. De per film futlozer acterende Adam Sandler draagt volgens de recensent niet bij aan het kijkplezier. Hij geeft de film twee sterren.

In Pixels wordt de aarde aangevallen door buitenaardse wezens die zich vermomd hebben als figuren uit videogames.

Cinema.nl is ook niet onverdeeld enthousiast over de film en geeft 2 sterren. 'De rode draad volgt slaafs de voorspelbare lijnen naar het al even voor de hand liggende einde, met een brave moraal over tweede kansen. Nadat halverwege Pac-man het hoofd is geboden, is de grap eraf en verzandt de film in een chaotisch pandemonium van game-figuurtjes dat op de aarde wordt losgelaten.' De recensent vindt vooral Peter Dinklage als aanstellerige patjepeeër - probeert hij nou een Duits accent?? - tegenvallen.

Van NRC Handelsblad hoeven we niet naar de bioscoop voor deze film. 'Pixels doet weinig om het idee dat gamers seksistisch zijn onderuit te halen. De vreemdste nerd ziet zijn puberdroom verwezenlijkt als een schaars geklede heldin van pixels in vlees en bloed verandert. Dat ze niet praat is geen probleem. Het begin is leuk, na een uur is de rek er flink uit. En dan moet je nog veertig minuten.' Twee sterren.

Réalité

Recensent Berend Jan Bockting is te spreken over Réalité. Hij geeft de film vier sterren. 'De film is een veelvoud aan raadsels met slechts een enkel antwoord, in een film die het gewone idioot maakt en het idiote gewoon, die eenieder die de puzzel tracht op te lossen een vette grijns toewerpt, die verrast met willekeurig maffe zijpaadjes (waarom schiet die producent op surfers?) en die uiteindelijk, tussen de regels door, slim laat zien dat de helder afgebakende, logische verhalen waarin zoveel filmers volgens de geijkte vertelregels van het medium de realiteit trachten te gieten, pas écht absurd zijn.'

Réalité is een veelvoud aan raadsels met slechts een enkel antwoord.

NRC Handelsblad ziet ook iets in de film van Dupieux: 'Eén ding is zeker. Of je er nou tureluurs van wordt of hartstikke blij, in beide gevallen zul je na afloop van Réalité denken: WTF - of een andere krachtterm vol bevreemding - heb ik zojuist gezien? Waar ging het in hemelsnaam over?' De recensent geeft de film ook vier sterren.

De recensent van Cinema.nl is minder enthousiast over Réalité en geeft de film twee sterren. 'Alle plotconventies heeft Dupieux ditmaal laten varen, in ruil voor een aaneenschakeling van gortdroge sketches die de logica van een droom volgen. Oftewel: er is geen logica.'

Irrational Man

Abe Lucas (Joaquin Phoenix) is een hoogleraar filosofie die les geeft aan een universiteit in een klein dorpje. Op een dag krijgt hij een vriendschappelijke relatie met een van zijn leerlingen, Jill (Emma Stone), waardoor hij eindelijk een nieuw doel in zijn leven gevonden heeft. Maar Jill begint al snel gevoelens voor de professor te krijgen.

Recensent Berend Jan Bockting is te spreken over Irrational Man: 'Woody Allens gevoel voor dosering is nog altijd feilloos. Er mag best wat peper bij: het verschil tussen swingen en gezapigheid is niet altijd even duidelijk.'

'Allens grootste kunst is dat een ontbrekend verrassingselement Irrational Man extra behaaglijk maakt. Zijn gevoel voor dosering - van humor, zelfspot, filosofietjes en verschillende genres - is op zijn 79ste nog altijd feilloos; bijkans smelt hij al zijn verhaalelementen tot een nieuw genre, zelfs al is er niets nieuws te zien.' Drie sterren.

'Woody Allens gevoel voor dosering is nog altijd feilloos' Beeld AFP

NRC Handelsblad noemt 'Irrational Man bij lange na niet Allens beste werk; het is weer zo'n script waar hij meer tijd en zelfkritiek in had moeten steken. De plot is matig, de personages eendimensionaal, het acteren onvast, de montage slordig. En de tot tegelspreuk gereduceerde Dostojevski, Heidegger en Kant maken Irrational Man tot een soort filosofie voor dummies.' De recensent geeft de film 3 sterren.

Ook dagblad Trouw heeft gemengde gevoelens over de nieuwe film van Woody Allen en geeft drie sterren: 'Onder het vernis van een luchtige campus-komedie met misdaadtwist, prachtig gefilmd in breedbeeld, loert een verhaal over het sluimerende gevaar van radicalisering.'

'Jammer is wel dat het einde niet zo ambigu is als in Allens voorgaande misdaadfilms. Dat opgeruimde slot, waarin de misdaad gewoon wordt bestraft, maakt het minder interessant, en kapt het verhaal nogal af. En dat terwijl Phoenix zo op dreef is, struikelend over Kierkegaard, en knoeiend met cyaankali.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden