Wat vinden Gooische Vrouwen van de serie?

Na vijf succesvolle seizoenen zendt RTL 4 vanavond de laatste aflevering uit van Gooische Vrouwen. Wat vonden vrouwen uit het Gooi zelf van de serie?

Door Ilona de Vries

In oktober 2005 zond Talpa de eerste aflevering uit van Gooische Vrouwen, een luchtige dramaserie bedacht door Linda de Mol en geregisseerd door Will Koopman.

Van overspel tot au pairs en van overmatig drankgebruik tot moord, de kijker kreeg elke week een glimp te zien van het leven in het Gooi. Uitvergroot, dat wel, maar daardoor niet minder vermakelijk.

Clichés

Alle clichés over oud geld, de nouveau-riche en de bijbehorende champagne, cabrio’s en Chanelkleding, komen aan bod. De serie geeft een kijkje in het leven van vriendinnen uit Blaricum, Bussum en Laren: Cheryl Morero-van Veen (Linda de Mol), Claire van Kampen (Tjitske Reidinga), Anouk Verschuur (Susan Visser), Roelien Grootheeze (Lies Visschedijk) en, tot seizoen drie, Willemijn Lodewijkx-Verbrugge, gespeeld door Annet Malherbe.

Sinds 2007 wordt de serie uitgezonden door RTL 4. Vanaf het eerste seizoen is de serie een succes, met gemiddeld ruim een miljoen kijkers. In de afgelopen vijf jaar is Gooische Vrouwen vier keer genomineerd voor de Televizier-ring, maar werd de prestigieuze prijs niet een keer gewonnen.

Televizier-ring

Tot vanavond misschien, bij het Gouden Televizier Ring gala. De andere twee genomineerden zijn Boer Zoekt Vrouw Extra en Wie is de Mol?

Als de serie vanavond geen Televizier Ring wint, kan de cast zich troosten met de kans op een Gouden Kalf, zei Linda de Mol onlangs in De Telegraaf. In het najaar van 2010 komt een film uit over de vier vriendinnen, met ‘meer inhoud dan een lange aflevering’.

Een tip voor wie zich na de serie toch nog een beetje Gooische vrouw wil voelen: Les Femmes Gooi. Een witte, soepele wijn ‘met hints van perzik, appel en citrus’, geïnspireerd op de dramaserie.

Vier echte Gooische vrouwen over de serie:

Huisvrouw Carla de Mos (60) uit Blaricum
‘De au pair is natuurlijk een herkenbaar iets’

‘De serie is komisch en de werkelijkheid is een beetje uitvergroot. Ik vind Gooische Vrouwen erg leuk. Ik herken mezelf niet in de serie, maar ik herken wel bepaalde figuren. Want veel gebeurtenissen uit de serie zijn zoals het hier is, qua types bijvoorbeeld.

Zoals de au pairs natuurlijk, dat is een herkenbaar iets. En de scène waarin hoofdpersoon Cheryl zich, zeg maar, zo verliest in haar outfit dat ze naar school gaat en haar kind thuis vergeet. Daar moest ik ook wel ontzettend om lachen. Ja, dat zijn dus dingen die een uitvergroting van de werkelijkheid zijn, maar daardoor wel herkenbaar.

Van de vier personages spreekt Claire mij het meeste aan. Ik vind haar manier van doen en haar mimiek zo quasi achteloos en een beetje blasé. Niet dat ik mezelf er in herken, maar zij spreekt mij het meest aan. Ik vind het wel jammer dat Gooische Vrouwen stopt, want het is toch een leuke serie. Maar er komt nog een film van de dames. Alleen speciale Gooische Vrouwen-wijn vind ik weer iets te ver gaan.’

Huisvrouw Pauliene Sloksoede (49), Laren
‘Je hebt hier in Laren ook kleinere huisjes’

'Gooische Vrouwen vind ik helemaal geweldig. Ik blijf er echt voor thuis. Zelfs naar de herhaling wordt bij ons gekeken. Je moet de serie natuurlijk met een grote korrel zout nemen, maar ik vind het leuk dat het zo wordt aangedikt.

Heel veel dingen zijn herkenbaar. Het is natuurlijk leuk om in scènes delen van het dorp te herkennen: oh, dat is dat en dat is daar. Want er wordt hier veel opgenomen.

De karakters zijn zo uitgesproken, je krijgt echt het idee dat je de mensen kent. Het overspel bijvoorbeeld, dat is gewoon echt zo. Zo werkt het hier. Ik denk wel dat overspel overal gebeurt.

Mensen hebben vaak al een beeld over Laren of het Gooi: de grote huizen, de auto’s, de affaires en de champagne die niet op kan. Dat is natuurlijk niet overal zo. Er zijn hier ook kleinere huisjes en kleinere gezinnen.

Ik vind het verschrikkelijk dat de serie stopt. Ik kijk al of ik de dvd-boxen op de kop kan tikken, zodat ik alle afleveringen achter elkaar kan zien. En dan echt zo’n gezellig avondje met vriendinnen organiseren. ‘

Restauranteigenaar Hanny Wouters van Esterik (59), Laren
‘Genoeg selfsupporting women in het Gooi’

‘Ik moet eerlijk bekennen: ik heb bijna geen tijd om naar Gooische Vrouwen te kijken. We hebben een Italiaans restaurant in Laren, dus ik ben ’s avonds altijd aan het werk. De keren dat ik de serie zag, vond ik het ontzettend komisch, omdat het zo luchtig is. Wat ik wel jammer vind, is dat een heleboel mensen van buitenaf denken dat het Gooi echt zo in elkaar zit. Nu krijg je een beetje golddigger-achtig beeld van ‘de’ Gooise vrouw. Persoonlijk doet mij dat zeer, dat daar het accent op ligt.

Er zijn in de serie geen vrouwen die ergens voor staan. Ja, Linda de Mol zelf natuurlijk wel, maar ik heb het over de personages in de serie. Er zijn genoeg hardwerkende vrouwen hier in het Gooi, gewoon selfsupporting women die voor de liefde gaan. Dat is een andere benadering dan een relatie instappen vanuit financieel oogpunt. Sorry, dat zegt mij dus niks. Vrouwen die vanuit hebzucht zeggen: ik ben afhankelijk, want ik heb dat horloge nodig of ik voel me beter als ik een paar dure laarzen aan heb. Maar ieder z’n vrijheid natuurlijk.’

Medewerker makelaar Djem Johannessen (18), Loosdrecht:
‘Het drankprobleem in de serie, dat is echt zo’

‘Als ik moet kiezen, lijk ik toch het meest op hoofdrolspeelster Cheryl, qua doen en laten. De anderen vind ik niet echt op mij lijken, nee.

Gooische Vrouwen is een leuke serie, maar het wordt een beetje overdreven allemaal. Tot twee jaar geleden woonde ik in Blaricum. Dus ik ken het Gooi zoals het echt is. En nee, er is een duidelijk verschil. Ik vind dat de serie een beetje nep is en het leven hier niet goed weergeeft. Sommige dingen gebeuren hier helemaal niet.

Wat niet klopt is de opname van Claire in een afkickkliniek bijvoorbeeld. Maar het drankprobleem, dat zie je wel echt in het Gooi. Om twaalf uur komen de eerste wijntjes op tafel.

Eerlijk gezegd vond ik het eerste seizoen nog het leukst, toen Annet Malherbe nog meespeelde. Als je toen iets tegenkwam in de serie dacht je ook van: ja leuk! Toen klopte het verhaal nog. Nu niet meer. Nu wordt Gooische Vrouwen een beetje uitgemolken alsof de serie door móet gaan. Ik vind het goed dat de serie afloopt. Het is nu ook gewoon klaar.’

Drie hoofdrolspelers uit de televisieserie 'Gooische Vrouwen'. Vanaf links: Linda de Mol , Susan Visser en Tjistke Reidinga. (ANP) Beeld
Drie hoofdrolspelers uit de televisieserie 'Gooische Vrouwen'. Vanaf links: Linda de Mol , Susan Visser en Tjistke Reidinga. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden