Wat u vanavond op tv moet zien op tv

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

René Rupnik in Der Busenfreund Beeld
René Rupnik in Der BusenfreundBeeld

Der Busenfreund (Ulrich Seidl, 1997) NPO Doc, 00.15-01.15 uur

Al weet je dat de Oostenrijkse documentairemaker Ulrich Seidl het doorgaans niet zo nauw neemt met de grens tussen feit en fictie, toch trap je er aan het begin van Der Busenfreund weer makkelijk in. Hoe haalt de Weense wiskundeleraar René Rupnik het in zijn hoofd om in een vol klaslokaal over de geneugten van de vrouwenborst te oreren? In werkelijkheid is sociopaat Rupnik al geruime tijd werkloos en leeft hij afgezonderd van de buitenwereld met zijn stokoude moeder in een appartement vol troep. De hele dag doet hij niets anders dan halfnaakt folders en tijdschriften op wankele stapels leggen en mijmeren over vrouwenborsten.

Seidl toont het in typerend strakke kaders, zonder commentaar, terwijl Rupnik oeverloos over zijn tietenobsessie mag praten. De erotische wiskundeles die hij in Der Busenfreund afsteekt, is wellicht slechts de verwezenlijking van een wensdroom en waarschijnlijk geldt hetzelfde voor de herinneringen die Rupnik heeft aan zijn grote idool, actrice Senta Berger. In hoeverre dit trieste relaas is geënsceneerd, moet de toeschouwer zelf uitvissen en zoals altijd bij Seidl is het de vraag wat het ertoe doet, dat verschil. Fascinerend, voyeuristisch en schrijnend blijft de productie hoe dan ook.

Lek (Jean van de Velde, 2000) NPO 3, 22.00-23.50 uur.

De openingsscène van Lek, waarin een groep gangsters André Hazes' Kleine jongen aanheft, blijft een van de bloedstollendste momenten in de Nederlandse filmgeschiedenis. Van de Velde's uitgekiende regie leidt ook verder tot een geestige en intelligente politiefilm, met een vlot verteld scenario en goed spel. Cas Jansen is op dreef als agent die merkt dat niet al zijn collega's onkreukbaar zijn.

The Look of Silence (Joshua Oppenheimer, 2015) NPO 2, 23.00-00.40 uur.

In het Indonesië van na Soeharto's coup (1965) hakten dorpsbewoners met goedkeuring van het leger in op (vermeende) communisten. Zo'n tien jaar geleden trachtte de Amerikaanse filmmaker Joshua Oppenheimer een film te maken over slachtoffers van de slachtingen. Pas toen hij de daders zelf benaderde, kwam schot in de zaak. Ze stonden te popelen om 'vriend Joshua' bij te praten over hun gruweldaden en dat werd het soms surrealistische The Act of Killing. Ook vervolg The Look of Silence kent zulke beelden: mannen die voordoen hoe ze mededorpsbewoners mutileerden en daarom lachen. Was The Act of Killing uitzinnig, dan is The Look of Silence verstild, maar net zo indrukwekkend. Oppenheimer verlegt de aandacht naar de ogen van de betrokkenen, soms vol moordlust.

Kill Your Darlings (John Krokidas, 2013) Film1 Sundance, 22.50-00.28 uur.

Aardig drama over de studentenjaren van beatdichter Allen Ginsberg (1926-1997). Allen (redelijke rol Daniel Radcliffe) wordt toegelaten tot de Columbia Universiteit en wordt door zijn nieuwe maatje Lucien Carr geïntroduceerd bij literaire eigenheimers als Jack Kerouac en William S. Burroughs. Amper gesetteld in zijn studentenkamer belandt zijn moeder na een mislukte suïcidepoging in het gesticht. Kill Your Darlings draait steeds om conflicten: harde realiteit versus studentenbestaan, echte schrijvers versus poseurs, traditie versus vernieuwing. Terwijl de film een heldere visie op Ginsbergs rebellenclub mist, gebruikt debutant Krokidas leuke visuele foefjes om de half uit het lood hangende werkelijkheid van de personages te verbeelden. Zo steekt Burroughs een sigaret aan met zijn brandende vinger.

X:enius Arte, 17.00 uur

Zoethout wordt nog steeds veel gebruikt als zoetstof in bijvoorbeeld drop, kauwgom en thee en is vele malen beter voor het gebit dan suiker. Daarbij schijnt zoethout een geneeskrachtige werking te hebben, bijvoorbeeld bij diabetes. De presentatoren van X:enius gaan zoethout kauwen in dienst van de wetenschap.

De kennis van nu NPO 2, 19.20 uur

Lezen is een van de belangrijkste activiteiten die de meesten van ons de hele dag uitvoeren. Waarom wordt er niet actiever op ingezet om beter en sneller te kunnen lezen? Volgens snellezers kunnen we ons met een aantal eenvoudige trucjes veel tijd besparen. Wat zegt de taalwetenschap hierover eigenlijk?

Nederlands Filmfestival NPO 3, 19.55 uur

Portret van de jonge, succesvolle filmmaker Mees Peijnenburg (1989), die zijn carrière begon als acteur (Oorlogswinter, Hoe overleef ik?). Zijn korte film Un creux dans mon coeur wordt ingezonden voor de Oscars en zijn onenightstand-film Geen koningen in ons bloed maakt kans op een Gouden Kalf.

Mees Peijnenburg Beeld ANP
Mees PeijnenburgBeeld ANP

Zembla NPO 2, 20.25 uur

Begin september werd een 58-jarige man doodgeschoten door zijn buurman. Steeds vaker lopen burenruzies uit de hand, zeggen deskundigen. En één op de drie Nederlanders heeft last van zijn buurman of -vrouw. De overheid is verplicht bij ernstige gevallen in te grijpen, maar doet die iets? En wat en hoe dan?

Bevergem Canvas, 21.10 uur

Deze nieuwe comedyserie in onvervalst Vlaams is het geesteskind van Freddy De Vadder, het grofgebekte alterego van komiek Bart Vanneste. Zijn vrienden vroeg hij allemaal een typetje te verzinnen en die karakters komt De Vadder tegen in het plaatsje Bevergem, waar hij vanuit Gent naartoe vluchtte.

The Undateables NPO 3, 21.10 uur

Vorige week ging het daten bij Remco, die is geboren met het syndroom van Down, niet zo lekker. Hij raakte nogal in de war van alle meisjes met wie hij taarten aan het bakken was. Wie was nou de leukste? Vanavond is te zien wie hij heeft gekozen om mee op één-op-één-date te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden